Deel dit artikel
-

Download.nl verruilt OD2 voor Lyzia

update Download.nl, de muzieksite van Ilse Media, heeft voor de technologie en content nu het Haagse Lyzia ingeschakeld. Daarmee is een einde gekomen aan de samenwerking tussen Download.nl en OD2 (Loudeye), het bedrijf dat is opgezet door popster Peter Gabriël. Het gaat volgens betrokkenen om “een groot contract”.

“We willen actiever samenwerken met partners in Nederland, met name ook op het gebied van marketing. We merkten dat we met OD2 niet snel genoeg konden schakelen, met Lyzia kan dat wel”, zegt Sander Remans entertainment manager van Ilse Media. Zo start Download.nl maandag een actie met Debitel, waarbij nieuwe klanten van het telecombedrijf vouchers krijgen die op Download.nl zijn te besteden. “Dit hebben we binnen twee weken kunnen opzetten.”

“Verder heeft Lyzia goede contacten met Nederlandse platenmaatschappijen”, zegt Remans. OD2 is een van oorsprong Brits bedrijf dat een pan-Europese aanpak hanteert. In juni vorig jaar werd OD2 overgenomen door het Amerikaanse Loudeye. Remans zegt dat het contract dat nu overgaat naar Lyzia een 'groot contract' is.

Voor klanten van Download.nl die muziek hebben gekocht in de periode dat de site nog met OD2 werkte verandert er weinig, aldus Remans. “Rechten op aangeschafte muziek, zoals het branden op een cd, blijven gewoon geldig. Mensen die bij ons muziek huurden blijven daar de afgesproken twaalf maanden recht op houden.” Remans zegt dat er dagelijks “enkele duizenden” downloads via Download.nl worden verkocht. Eerder bleek al dat huren van muziek bij Download.nl een populaire bezigheid is.

Nieuwe klanten die muziek willen huren staan echter tijdelijk voor een dichte deur. Lyzia voegt het model van huren momenteel toe aan zijn product. Remans:  “We willen het huren vervangen door een jukebox. Mensen krijgen dan de mogelijkheid om zelf een muziekcatalogus aan te leggen die dan vervolgens via deze jukebox afgespeeld kan worden.”

Lyzia sloot deze maand ook een overeenkomst met de Poolse portal Iplay.pl, waarvoor het ook technologie en content voor het verkopen van downloads zal leveren. Verder is het recent voor telecombedrijf Orange gestart met het inrichten van ‘Orange minishops’, bestaande uit pagina’s rond artiesten zoals Moby en Angie Stone, waar muziek is te downloaden.

Het Haagse bedrijf verstevigt verder ook de samenwerking met Synccast, het Amerikaanse bedrijf dat gespecialiseerd is in het bezorgen van beveiligde content (muziek, films). Doel is om de concurrentie met OD2/Loudeye te verhevigen, zegt Hendrik van Iterson, mede-oprichter van Lyzia. “We zullen een campagne voeren rond het thema ‘Hoe over te stappen van OD2 naar Lyzia/Synccast’.”

Bij Lyzia werken inmiddels negen mensen. Het bedrijf ontwikkelde zelf een platform voor het downloaden van muziek, maar ook ook andere digitale content, zoals films. Van Iterson zegt dat Lyzia winstgevend is en meldt dat de prestaties vorig jaar 'beter dan verwacht'  waren.

 

Update: Reactie Sander Remans van Ilse Media toegevoegd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond