Deel dit artikel
-

OD2 verkocht aan Amerikanen

Muziekdistributiebedrijf OD2, dat onder meer is opgericht door muzikant Peter Gabriel, is voor bijna 40 miljoen dollar verkocht aan het Amerikaanse Loudeye. OD2 bezinde zich al een tijdje op de toekomst, de aankoop door de Amerikanen komt dus niet echt als een verrassing.

Zowel OD2 als Loudeye bieden online muziek aan. Vooral in Europa is een verhevigde concurrentiestrijd losgebarsten op het gebied van het aanbieden van online muziekdownloads. Die verhevigde concurrentiestrijd zal een van de redenen geweest zijn dat OD2 aansluiting heeft gezocht bij een andere partij. Anderzijds hoopt Loudeye door de aankoop van OD2 waarschijnlijk een goede uitgangspositie te verwerven in Europa.  

Zowel Loudeye als OD2 leveren geen directe diensten aan de consument, maar ze doen dat aan bedrijven die ia het platform van OD2 en Loudeye muziekdownloads aanbieden aan de consument. Zo werkt OD2 in het Verenigd Koninkrijk samen met Mycokemusic.com. Die site claimde in maart dat het de grootste downloadsite van Europa is. De muzieksite werd door Coca-Cola in januari gelanceerd.

In maart zei Mycokemusic.com dat het ind e maanden januari en februari meer dan 700 duizend bezoekers had en dat het sinds de lancering 10.000 tracks per week verkocht. Sindsdien is er echter weer een hoop gebeurd. Vorige week is Apple iTunes in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland geintroduceerd. En Inmiddels heeft ook Napster zijn intrede gedaan en plant ook Sony-dochter Sony Connect een online muziekdienst. Het zijn allemaal indirecte concurrenten van OD2.

Bovendien werd gezegd dat Od2 met verouderde techniek werkt en op den duur misschien wel niet stek genoeg was om in zijn eentje door te gaan. OD2 heeft niet alleen last van de grote spelers. In verschillende Europese landen worden steeds meer lokale muziekdiensten, zoals in Nederland bijvoorbeeld Yeahronimo, Lyzia en onlangs nog Music Power. Onlangs koos Ilse nog wel voor OD2 voor zijn downloadservice.

De overeenkomst tussen OD2 en Loudeye voorziet erin dat Loudeye OD2 aandeelhouders meteen een bedrag van 20,7 miljoen dollar betaalt, 18,4 miljoen in aandelen en 2,3 miljoen dollar in contanten. Verder heeft Loudeye toegezegd dat het in de komende nog eens 17,9 miljoen dollar in contanten of in aandelen zal betalen. Daarmee komt de totale transactiesom uit 38,6 miljoen dollar. Circa 65 OD2 werknemers zullen in dienst treden van Loudeye als gevolg van de overeenkomst. OD2 werd vier jaar geleden opgericht door Peter Gabriel en Charles Grimdale.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond