Deel dit artikel
-

Vier op vijf gebruikers huren muziek op Download.nl

Vier op de vijf gebruikers van Ilse Media's Download.nl huurt de muziek voor twaalf maanden in plaats van deze te kopen. Ook is Download.nl qua volume de best lopende van de 'OD2-winkels' in Nederland. Dat zegt Sander Remans, entertainment manager bij Ilse Media en hoofdverantwoordelijke voor Download.nl.

Download.nl loopt volgens Remans goed. “Wekelijks worden er enekele tienduizenden nummers gedownload op Download.nl,” zegt hij. Hoewel hij dat een mooi aantal vindt is dat dat op basis van de consversie nog altijd twintig procent onder de eigen verwachting is/was van Ilse Media voordat de dienst in april 2004 van start ging.

Er staat tegenover dat de waarde van per transactie per gebruiker vele malen hoger is dan waar aanvankelijk van werd uitgegaan. Op voorhand ging Remans er vanuit dat de gemiddelde transactie per gebruiker 3 euro zou zijn. In werkelijkheid is dat 18 euro.  “Wij dachten dat de consument wel eens een nummertje zou gaan downloaden op Download.nl. In werkelijkheid haalt hij er gelijk een heel album vandaan.” Reden om te klagen heeft Remans dus niet.

Het merendeel van de muziek wordt gehuurd in plaat van gekocht. “Ja, 80 procent van de mensen huurt de muziek voor een periode van 12 maanden. De andere 20 procent koopt of streamt de muziek.” Ilse is de enige in Nederland die de muziek niet alleen maar verkoopt, maar ook verhuurt. Dat heeft er volgens Remans mede in geresulteerd dat Ilse sinds het Download.nl lanceerde de best lopende downloadwinkel in Nederland is geworden die het OD2-platform hanteert.

Hoewel Remans tevreden is over het model zoals dat nu gehanteerd wordt, wil hij uiteindelijk naar een model toe waarbij de gebruiker een abonnement afsluit en een vast bedrag per maand betaalt. In ruil daarvoor mag hij dan onbeperkt muziek downloaden. “In plaats van een product wil ik veel liever een dienst aanbieden,” zo verklaart Renemans zijn keuze. 

Verder wil Ilse Download.nl ook geschikt maken voor mobiel. Daarvoor loopt nu een pilot in een gesloten met het  Engelse Backmedia en wordt daarop verder gestudeerd met Universal Mobile. Sinds een week worden ook ringtones via Download.nl aangeboden. Doelstelling van Remans voor het komend jaar: het verbeteren van de dienst en het uitbreiden van de catalogus.  

Deel dit bericht

1 Reacties

Jan Klaassen

"Verder wil Ilse Download.nl ook geschikt maken voor mobiel." Een mooi streven, maar vooralsnog zou ik, als ik Ilse was, me vooral richten op het geschikt maken van de site voor andere browsers dan alleen Microsoft Internet Explorer voor Windows.  Op de Macintosh werkt de website niet, en ook met FireFox onder Windows krijg je de melding dat je gebruik moet gaan maken met Internet Explorer. En dat terwijl er steeds meer mensen de overstap maken naar Firefox vanwege de veiligheid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond