Deel dit artikel
-

Downloadsnelheid van 1 gigabit per seconde op bijna 5,5 miljoen woonadressen

Het aantal vaste woonadressen in Nederland waar consumenten de beschikking kunnen hebben over een downloadsnelheid van 1 Gbit/s bedraagt 5,4 miljoen. Dat blijkt uit data die onderzoeksbureau Stratix op verzoek van brancheorganisatie NLconnect heeft verzameld.

Tweederde van de huishoudens in Nederland is Gigabit-ready, zo blijkt uit onderzoek van Stratix. Volgens NLconnect is deze prestatie te danken aan de voortgaande uitrol van glasvezel tot in de woning en upgrades van kabelinternet met de DOCSIS 3.1 techniek. Het aantal vaste woonadressen waar +500 Mbps downloadsnelheid beschikbaar is ligt nog hoger, op 7,8 miljoen oftewel 96 procent.

Sinds 2012 pionieren kleinere glasvezelproviders als Open Fiber, Tweak en Jonaz al met Gigabit snelheden. Ook andere glasvezelproviders bieden deze snelheid inmiddels aan, waaronder T-Mobile, KPN, TriNed, Kabelnoord, Caiway, Youfone en Freedom Internet.

Bij glasvezel worden vaak symmetrische snelheden aangeboden en is de uploadsnelheid dus ook een gigabit per seconde. Bij kabel gaat het alleen om de downloadsnelheid en is de uploadsnelheid in de regel een stuk lager.

Eind 2018 was DELTA de eerste kabelprovider die gigabit snelheden leverde en in de herfst 2019 volgde VodafoneZiggo met gefaseerde grootschalige invoering in zijn footprint.

Deel dit bericht

1 Reactie

bert

Hoeveel nemen het daadwerkelijk af? Is ook helemaal niet zo slim 1GB upload, hoe meer upload, hoe sneller hackers je huisnetwerk leegroven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond