Deel dit artikel
-

DPD en GLS perken thuisafleveringen in

Pakketdiensten DPD en GLS ontwikkelen initiatieven om de kosten te drukken. GLS gaat de optie bieden pakketjes af te halen, DPD gaat van drie naar twee afleverpogingen als de ontvanger niet thuis is. 

De baas van GLS zegt tegen Die Welt dat consumenten zich meer bewust moeten worden van het logistieke proces. Thuisafleveringen gaan niet vanzelf en kosten geld. Hoe vaker een pakket moet worden aangeboden, hoe hoger de kosten.

Daarom pleit Rico Back ervoor om, net als in Scandinavië, meer eigen afhaalpunten in te richten. De orders die niet direct aan de deur kunnen worden afgeleverd, gaan naar een nabij afhaalpunt. Daar blijven ze een kleine week liggen. Wordt het niet afgehaald, dan gaat het retour afzender.

DPD onderneemt in Duitsland een vergelijkbaar initiatief. Althans, daarover vormt het bedrijf nu de gedachten. Nu worden pakketjes van internetbestellingen nog maximaal drie keer aangeboden op een huisadres. Dat kan ook wel naar twee, zegt Arnold Schroven. Voorwaarde is wel dat de consument dan de optie krijgt om na de tweede niet geslaagde afleveringpoging zijn bestelling ergens in de buurt af te halen.

DPD’s optie ‘afhalen in plaats van afleveren’, zou zich op termijn ook in Nederland kunnen manifesteren. DPD installeert namelijk afhaalpunten in de afhaalpunten van internetsupermarkt Superdirect.com. Dat is op dit moment enkel actief in Eindhoven, maar volgend jaar breidt het bedrijf met vijf tot vijftien locaties in de Randstad uit. Daarna rolt het uit naar Vinexwijken in heel Nederland.

Deel dit bericht

1 Reactie

Fred van Rijswijk

Denk dat we het hele (hyper) lokale logistiek anders moeten gaan inrichten, ben het sowieso eens dat consumenten zich bewuster moeten worden van het feit dat logistiek/bezorging geld kost. Maar moeten we niet gaan kijken naar oplossingen waardoor de kosten voor bezorging naar beneden gaan en de consument de tools geven om voor een eigen gekozen bezorgmoment te gaan?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond