Deel dit artikel
-

Drupal brengt activiteiten onder in stichting

Het in Belgie ontwikkelde content management systeem Drupal brengt zijn activiteiten onder in een Belgische stichting. De organisatie wil de doorontwikkeling van de software beter kunnen faciliteren en de liberale rechten over auteursrecht en intellectueel eigendom goed kunnen beheren.

Afgelopen jaren ontwikkelde Drupal zich van een open source weblogsysteem tot, nu, een content management platform met een internationaal aanzienlijk 'gevolg'. Het onderscheidt zich van andere cms'en in het feit dat er eenvoudig applicaties in ontwikkeld kunnen worden. De Nederlandse publicatie Bright.nl gebruikt het redactiesysteem en bijbehorende modules, maar ook sites of onderdelen daarvan van Nasa, de Navo, Yahoo, MTV en Greenpeace draaien op Drupal.

Begin deze week maakte Drupal bekend een stichting op te richten ter ondersteuning van de software. De software zelf is open source en wordt gedistribueerd via de zogeheten GPL-licentie. Dit zal volgens de beheerders altijd zo blijven. GPL is een liberaal licentiebeleid waarbij iedereen die dat wil onder laagdrempelige voorwaarden veranderingen en uitbreidingen op de software door mag voeren.

Bert Boerland, een van de vaste leden van de stichting die op het bestuur toezien, legt uit: "De Belgische associatie is in Nederland het best te vergelijken met een stichting. Zo'n organisatievorm is nodig om de gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars te faciliteren. Vanuit deze instantie kunnen we, indien nodig, servers bijkopen of bijvoorbeeld geld aanwenden voor stands op beurzen. Daarnaast kan de rechtsvorm worden gebruikt om het auteursrecht en intellectueel eigendom te beschermen."

Volgens Boerland staat Drupal met de nieuwe juridische vorm ook open door donaties. "Afgelopen dagen ontvingen we al ruim 1.000 dollar aan giften. En er wordt overwogen verschillende vormen van lidmaatschap mogelijk te maken voor grote en kleine bedrijven."

Drupal werd ooit ontwikkeld door de informaticastudent Dries Buytaert. Hij is nog steeds actief betrokken bij de ontwikkeling van de software, volgens lezers van Slashdot is de Belg vrij strikt bij het naleven van de Drupal standaarden.

De hoofdsite, Drupal.org, staat rond positie 620 in de Alexa top 1000 wereldwijd meest bezochte sites en verwerkt maandelijks 10 miljoen pageviews. De open source software wordt maandelijks 50.000 keer gedownload. Dat is een jaargroei van 250 procent. Die groei is volgens Boerland ook zichtbaar in het aantal nieuwe bijdragen aan Drupal en de bijbehorende modules (plug-ins). Er werken gemiddeld zo'n 400 programmeurs aan Drupals kernsysteem, vrijwillig, en enkele duizenden technici werken aan de modules.

Via zijn Summer of Code-projecten droeg Google afgelopen jaar voor zo'n 100.000 dollar bij aan de doorontwikkeling van Drupal. Drupal wordt, qua prestaties, niet zelden in een adem genoemd met het vergelijkbare systeem Joomla.

Deel dit bericht

2 Reacties

Jasper verbunt

Vreemd dat Drupal in 1 adem wordt genoemd met Joomla. De functionaliteiten van Joomla zijn zeer beperkt met een systeem als Drupal of TYPO3.Overigens wel een opmerking maken dat de 400 man die werken aan het systeem inderdaad vrijwilligers zijn. Het aantal dat echt actief programmert is helaas beperkt.

bertboerland

re: "1 adem jomla". voor veel potentiele gebruikers zijn joomla en drupal vergelijkbaar. pas als je de motorkap open doet zie je dat joomla prima is om een eenvoudige blog mee te runnen of een mkb site en zeer veel toeters en belletjes heeft, maar echt beperkt is tot waar het goed in is. Drupal otoh is een platvorm. dat kan gebruikt worden voor blogging, bugtracking, news aggegatie, crm en er is zelfs nu een module die "airport reservation" doet (vluchtbewegingen). dus voor veel gebruikers lijken de systemen op elkaar, beyond de mkb markt zie je wel degelijk dat drupal in het hogere segment het platvorm van keuze is. joomla en drupal members letten ook veel op elkaars code. zo copieert joonmla nu de theme abstractie en het node systeem van drupal in versie 1.5 die binnenkort (?) uitkomt. re:400 man. wel, oss werkt anders dan proprietary. ik ben veel closed source cms-en en ken er geen een waar zo veel fte uren in gstopt worden qua ontwikkeling, bug fixes, security foxes, usabiliy verbeteringen, dan drupal. 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond