Deel dit artikel
-

Duitsland financieel aantrekkelijker voor vc’s en startups

Bondskanselier Angela Merkel treft financiële maatregelen om meer investeerders en startups aan de slag te helpen in Duitsland.

Daarmee wil de Duitse overheid een Europees aantrekkelijke locatie worden voor partijen om te investeren en ondernemen.

De bondskanslier roept daarom een investeringsbonus in het leven voor durfkapitalisten. De exacte vorm van die bonus moet nog bekend worden gemaakt, evenals het bijbehorende budget. Eind vorig jaar bleek al wel dat Duitsland serieus is met het stimuleren van innovatieve ondernemingen.

In oktober 2011 werd namelijk door de overheid een investeringsfonds opgericht van driehonderd miljoen euro. Het geld voor het High-Tech Gründerfonds II (portfolio) is bij elkaar gebracht door de nationale overheid en door grote bedrijven als BASF, Deutsche Telekom, Siemens, Robert Bosch, Daimler en Carl Zeiss.

Het volgende thema op de innovatieagenda van Angela Merkel is het verbeteren van de internationale oriëntatie van de hightechbedrijven.

Foto: Ana Paula Hirama (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Stefanos Karakasis

Het ecosysteem wat Duitsland wilt creëren lijkt ietwat eenzijdig. Grote corporates die hun geld beschikbaar stellen wat naar alle waarschijnlijkheid dan beschikbaar gesteld zou worden voor startups, waardoor het aantrekkelijk wordt voor VC’s om in Duitsland te gaan kijken.

Alleen geld helpt hierbij niet en het versoepelen van investeringen voor een bepaalde groep. Je investeert ergens in omdat je gelooft in het team en wat zij met elkaar kunnen bewerkstelligen en de passie die zij ervoor hebben. Daar komt coaching, mentoring en het hebben van een support community bij kijken.

Duitsland zou beter af zijn door te kijken naar hoe ze dealflow (tussen investeerders en startups) kan bevorderen en eens goed nagaan hoe hun startup communities verder ‘verbonden’ met elkaar kunnen worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond