Deel dit artikel
-

Dvd kijken op TomTom dankzij Nederlands bedrijfje

Het Amsterdamse softwarebedrijfje Makayama komt binnenkort met software waarmee op TomToms films en video's zijn te bekijken. Dat zegt Makayama-directeur Vincent Verweij tegen Emerce. Ook werkt Makayama aan software om films te kijken op de schermpjes van digitale fotocamera's.

Volgens oprichter Vincent Verweij van Makayama is het voor het eerst dat er speciale software is waarmee dvd's direct zijn te converteren en kopiëren naar de TomTom. Ook andere videobestanden zijn met de software 'Movie Studio for TomTom' te bekijken op de schermen van de populaire navigatiesystemen. "Dit is natuurlijk niet bedoeld om te bekijken terwijl je rijdt," zegt Vincent Verweij tegen Emerce.

De software van Makayama maakt het mogelijk in slechts twee klikken een dvd- of ander mediabestand om te zetten naar een klein filmbestand dat weer op de memorycard in de TomTom te bekijken is. Ondertiteling is ook mogelijk. De software werkt met de TomTom Go, 300, 500, 700. TomTom One en TomTom Rider worden later ook ondersteund. Movie Studio For TomTom kost 29,95 euro en werkt alleen onder Windows 2000 en XP. Het programma werd ontwikkeld met de Software Development Kit (SDK) van TomTom.

Makayama heeft al dergelijke software gemaakt voor het bekijken van video- en fotobestanden op Apple's iPod, de Sony PlaystationPortable, de pda's van Palm en PocketPc's. Daarnaast biedt het Amsterdamse bedrijfje kleine programma's voor het maken van videoringtones en een wifi-detector.

75 duizend betalende gebruikers
Volgens Verweij heeft Makayama 75 duizend betalende gebruikers. Daarvan komt slechts twee procent uit Nederland, schat Verweij. "Nederland is voor mij maar een kleine markt." Het bedrijfje doet in eigen land nauwelijks aan marketing. "We bestaan pas twee jaar. Ik hield het tot nu toe een beetje in stealth-mode, omdat ik oorspronkelijk niet uit de softwarewereld kom." Verweij was voorheen journalist.

Een officiële dvd van een film kopiëren naar een ander apparaat mag niet in de EU en Amerika, vanwege de nieuwe auteursrechtenrichtlijn. "In vijftien landen mag het niet, maar in 129 landen weer wel. Daar wonen ook veel mensen. En veel mensen weten toch wel hoe ze met andere software een kopie kunnen maken van dvd naar harde schijf. vervolgens kunnen ze van de harde schijf met onze software de film weer naar een mobieltje, iPod, PSP of nu de TomTom brengen."

Volgens Verweij zal de komst van dvd-opvolgers BluRay en HD-DVD weer wat perspectief brengen voor kopieerprogramma's zoals hij die maakt. "Zij maken gebruik van het Advanced Access Content System, dat op beperkte schaal thuiskopies wel weer toestaan. "

Steeds meer apparaten krijgen afspeelopties voor films, muziek en foto's ingebouwd, maar dat ziet Verweij niet als bedreiging. "Een bedrijf als Sony wil toch het liefst meerdere apparaten aan je verkopen: een PSP voor spelletjes, een camera, een telefoon, een dvd-speler. Ze hebben er geen belang bij dat alles goed in één zit. Waarom zit er geen gsm-chip of camera in een PSP. Dat is makkelijk en goedkoop te doen, maar dan kan je al die losse apparaten niet verkopen."

Geen ingewikkelde instellingen
Met gratis software is het ook prima mogelijk om videobestanden te converteren naar formaten waarin zij geschikt zijn voor het afspelen om kleinere schermpjes van andere apparaten. "Maar met onze software richten we ons op mensen die niet allerlei ingewikkelde instellingen willen invoeren in zo'n programma. Je hoeft niet na te denken over framerates, pitch, pixels en andere zaken. Die hebben wij al uitgezocht. Onze software werkt met twee klikken."

Na de TomTom-software komt Makayama met een programma dat hetzelfde doet voor de schermpjes van digitale fotocamera's. "Mensen zijn prima bereid filmpjes te kijken op kleine schermpjes. De relatieve afstand van je ogen naar zo'n schermpje verschilt niet eens zoveel van tv kijken. Als je op 30 centimeter naar een 2,5 inch scherm kijkt is het beeld even groot als wanneer je op 3 meter naar een gewone tv kijkt. Ik kijk zelf regelmatig in hotelkamers naar films op mijn Nokia 9300. Kinderen vinden het leuk om bijvoorbeeld tekenfilms op mobieltje of pda te zien," zegt Verweij.

Hij heeft de TomTom-software op de CEBit aan medewerkers van navigatiesysteem-producenten laten zien. "Zij vonden het leuk, maar ik voer nog wel gesprekken met TomTom over een verdere samenwerking. Dit soort bedrijven schieten vaak in de kramp als ze horen dat je een dvd op hun product kan tonen, maar daarom is het ook belangrijk te vermelden dat het niet alleen voor films werkt, maar ook voor opgenomen tv-beelden, van internet gedownloade filmpjes of eigen video's."

Deel dit bericht

2 Reacties

Blonkie

Tsja… film of TV kijken in de auto. Het mag natuurlijk niet tijdens het rijden, maar als je vaak in de file staat wordt de radio wel erg saai. Voor de veiligheid bekijk ik daarom inmiddels geen films meer in de auto. Ik beperk me alleen nog maar tot tv programma's. Dan kun je af en toe nog opkijken of je voorrijder nog op rembare afstand is. Erg handig met bluetooth koptelefoon en PDA-holder op de vooruit alle gemiste actualiteitenprogamma's bekijken. Wanneer heb je immers tijd om al die onzin van tv, die wekelijks je HD-recorder vult, thuis te bekijken. Ik zit immers vaker en langer in de stoel van mijn auto, dan in de stoel van mijn huiskamer. Efficient tijdverspillen. Liever in de auto, dan thuis voor de buis.

John

Is deze mogelijkheid niet te gebruiken op de TomTom 750 Go

M.vr.gr. John

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond