Deel dit artikel
-

Dvd-markt groeit met 45 procent, VHS op retour

De VHS-videoband verliest in Nederland in snel tempo terrein aan de dvd. De omzet aan VHS-banden daalde met 61 procent tegenover een groei aan dvd-omzet van 45 procent, meldt de NVPI. De filmindustrie neemt ondertussen de kopieersoftware voor dvd's op de korrel.

De opkomst van de dvd geeft ook de videotheken een nieuwe impuls, de omzet in deze branche steeg in de eerste zes maanden van 2003 met 16 procent naar 85,5 miljoen euro. Dvd-verhuur is nu goed voor bijna 50 miljoen euro omzet, een ruime verdubbeling in vergelijking met de eerste helft van 2002.

Het aantal verkochte dvd's nam toe met 55 procent tot 7,25 miljoen, de omzet steeg met 45 procent tot een bedrag van 143,5 miljoen euro. De markt voor videobanden stort ondertussen in, het aantal verkochte exemplaren halveerde tot 3,2 miljoen en de omzet daalde met 61 procent naar 21,1 miljoen euro.

"Ogenschijnlijk heeft de recessie nog weinig vat op de groei van de verkoop en verhuur van films op dvd", aldus de NVPI. De dalende prijs van de dvd zal mogelijk de verkoop en omzet ook een stimulans hebben gegeven. Kostte een dvd in de eerste helft van 2002 nog gemiddeld 21,15 euro, in de eerste helft van dit jaar was dat 19,79 euro. De NVPI , de branche-organisatie voor de entertainmentindustrie, verwacht dat in de dvd in het najaar "nog verder explosief zal groeien". Komende uitgaven van Tomb Raider 2, een box met Indiana Jones films, the Matrix Reloaded en Lord of the Rings 2 zouden daaraan bijdragen.

In de Verenigde Staten hebben Paramount Pictures en 20th Century Fox vier bedrijven aangeklaagd die software voor het kopiëren van dvd's op de markt brengen. Het gaat om Tritton Technologies, QOJ, World Reach en Proto Ventures, allen afkomstig uit de Verenigde Staten. De software is overwegend online te bestellen, maar ligt in sommige gevallen ook bij grote winkelketens in het schap.

Paramount Pictures en 20th Century Fox eisen dat de software uit de schappen wordt verwijderd en willen verder een onbekend bedrag aan schadevergoeding, meldt Cnet. De meeste dvd's zijn voorzien van kopieerbeveiliging, maar online circuleert software om die beveiliging buiten werking te stellen, waarna met hulp van kopieersoftware er kopieën gemaakt kunnen worden. Eerder al klaagde de Motion Picture Associatin of America het bedrijf 321 Studios aan, dat DVD X Copy op de markt brengt. MPAA claimt dat 321 Studios met zijn software inbreuk maakt op auteursrecht, een uitspraak in die rechtszaak wordt snel verwacht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond