EasyInternet veroordeeld voor schending auteursrecht

EasyInternet heeft zich in zijn internetcafés schuldig gemaakt aan inbreuk op auteursrechten. Dit bepaalde een Engelse rechter in een rechtszaak die de muziekindustrie had aangespannen. Inmiddels komen de beschuldigden ook in het geweer. Zo startte KaZaA een rechtszaak tegen Hollywood en de muziekindustrie.
EasyInternet , dat ook actief is in Nederland, bood via zijn internetcafés de mogelijkheid om gedownloade muziek op een CD te branden. Internetters betaalden daar ongeveer acht euro voor. De dienst werd al snel bekritiseerd door de muziekindustrie, een jaar geleden begon de British Phonographic Industry (BPI) samen met enkele platenmaatschappijen een rechtszaak. EasyInternet had in afwachting van de uitslag het CD-branden al stopgezet.
Een hogere rechter in Engeland oordeelde gisteren dat EasyInternet schuldig is aan inbreuk op auteursrechten. Het verweer van EasyInternet dat het niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor hetgeen de klanten doen, werd door de rechter terzijde geschoven, meldt Reuters.
Hoeveel schadevergoeding EasyInternet moet betalen is nog niet duidelijk. In een eerder stadium stelde het op zijn website dat de British Phonographic Industry een schadeclaim had ingediend van "een miljoen pond" (ongeveer anderhalf miljoen euro). EasyInternet betitelde dit toen als "afpersing".
KaZaA
Sharman Networks, de eigenaar van KaZaA , is een rechtszaak tegen Hollywood-studio's en platenmaatschappijen gestart. Het beticht deze partijen, die in het verleden KaZaA belaagden, van concurrentievervalsing.
Volgens Sharman Networks dient de rechter film- en platenmaatschappijen schuldig te verklaren aan afspraken om competitie te beperken, en wil het bovendien dat de film- en platenmaatschappijen, zolang ze aan de vermeende oneerlijke concurrentie doen, geen rechtszaken mogen starten vanwegen inbreuk op auteursrechten.
Sharman voert bekende argumenten aan voor zijn verdediging, het zegt alleen verspreider van de software te zijn en geen rol te hebben in het feit dat gebruikers vervolgens inbreuk maken op auteursrechten. Ter verdediging wordt de rechtszaak van de filmindustrie tegen de videorecorder opgevoerd, waarbij het Amerikaanse Hooggerechtshof in het verleden in het voordeel van de videorecorder oordeelde.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond