Deel dit artikel
-

eBay: één Europees BTW-tarief voor e-commerce

eBay is bezig met een campagne om Europese regelgeving voor elektronische handel te vereenvoudigen en te verminderen. Dat zei CEO Meg Whitman tijdens een bijeenkomst in Brussel. Eén van de actiepunten is om de verschillende nationale BTW-tarieven voor elektronische transacties te vervangen door een uniform tarief dat geldt binnen alle EU-landen.

Voor kleine ondernemers die handel voeren via een platform als eBay is de regelgeving in de Europese Unie veel te complex, vindt Whitman. “Grote ondernemingen hebben de kennis en expertise in huis om met die regels om te gaan, voor kleine e-commerce ondernemers geldt dat niet.”

Vorige week donderdag bezochten twaalf zogenaamde ‘powersellers’, ondernemers die een flinke (miljoenen) omzet maken via eBay, vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement. De powersellers vertegenwoordigden elk een Europees land.

Namens Nederland was Jeroen van der Woude in Brussel. Met zijn bedrijf Stuntstore verkoopt hij opgeknapte tweedehands laptops en computers via met name eBay; in 2005 zette hij meer dan een miljoen euro om. Samen met Bob van Dijk, managing director van eBay Nederland, sprak hij  met de Nederlandse europarlementariër Corien Wortman (CDA/EVP) en vertegenwoordigers van andere Europese instellingen.

Van der Woude praatte met parlementariër Wortman, die als onderwerp in haar ‘pakket’ het MKB heeft, over de problemen die hij op eBay ondervindt met internationaal handelen. Zo pleitte hij samen met Van Dijk voor een enkel BTW-tarief voor artikelen die binnen Europa elektronisch  worden verkocht, dus voor een uniform e-commerce tarief. Van der Woude: “Als je één artikel internationaal gaat verkopen, heb je vaak te maken met wel vijf verschillende BTW-tarieven. Dat is alleen al een probleem bij de prijsvermelding op de site. Ik wil geen prijsvermelding exclusief BTW plaatsen.”

Volgens Van der Woude heeft eBay eerder in de Verenigde Staten een vergelijkbare grootschalige lobby-actie gedaan. “Daar hadden de verschillende staten ook elk een eigen BTW-tarief. Toen zijn eBay vertegenwoordigers gaan lobbyen in de verschillende staten om voor elkaar te krijgen dat er een uniform BTW-tarief zou komen. Dat tarief is er nu: in de V.S. werkt men met een e-commerce tarief dat voor álle staten geldt.”

Deel dit bericht

2 Reacties

LeukerMakenNL

Een erg goed initiatief van Ebay! Veel kleine bedrijven zullen hiermee worstelen. Een goed voorbeeld hoe bedrijven ook maatschappelijk kunnen ondernemen (ook al is het gedreven uit gedeeltelijk eigen belang).  Maar voordat we weer tijden wachten totdat de EU dit oppakt, lijkt het me geen slecht idee wanneer de Belastingdienst meeluistert en het als haar taak zou gaan zien, om aan ondernemers de eigen ingewikkelde regels uit leggen. En zich niet te verschuilen achter de stelling dat dit niet hun taak is en dat men zich hiervoor maar tot een belastingadviseur $$$ moet wenden.

Arjan de Bruin

"LeukerMakenNL" lijkt niet volledig geïnformeerd te zijn: Voor kleine(re) bedrijven is er een aparte regeling waarbij er voor verkopen tot een bepaald drempelbedrag per land gewoon de Nederlandse BTW in rekening gebracht kan worden. Hoe groter het land, hoe hoger het bedrag. Je hoeft je dus niet meteen in een ander land bij de Belastingdienst aan te melden. Zie: http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/omzetbelasting/ob06/ob06-04.html#P77_6508

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond