Deel dit artikel
-

ECI.nl opent deuren voor niet-leden

ECI.nl stelt de koopwaar ook beschikbaar voor niet-leden. De boekenclub lijkt te beseffen dat het openstellen van de site meer kansen oplevert. Helemaal met alle aanwezige concurrenten op de online boeken- en muziekmarkt.

Met de verkoop van Direct Group Benelux aan het Nederlandse Clearwood nam onder meer Ton Cieraad plaats in de directie. Cieraad liet eerder weten dat internet één van de speerpunten wordt bij Direct Group Benelux. Hier vallen zowel ECI als webwinkel Cosmox onder.

ECI heeft de strategieën nu op papier staan. "Het past natuurlijk in onze Multi-channelstrategie. Internet heeft bij ons een behoorlijke groei laten zien. Tot nu toe konden alleen leden producten kopen via ECI.nl. Half april gaan we dit ook openstellen voor niet-leden.  Dat klinkt simpel, maar het is een flinke aanpassing. Als dat rond is kan iedereen bij ons kopen, het zijn alleen de leden die de korting krijgen. We blijven dus nog wel onderscheid maken tussen leden en niet-leden", aldus Cieraad.

Hij vervolgt: "Je ziet daarmee duidelijk de voordelen van het lidmaatschap. Naast dat we hopen meer omzet hier uit te halen willen we hiermee primair meer leden binnen halen. We hebben wat te bieden. De afgelopen jaren zag de consument vooral de nadelen."

Cieraad hoopt hiermee de online consument over de streep te trekken wanneer die bij meerdere bestellingen ziet wat hij had kunnen besparen als hij lid was geweest. En nieuwe leden kan ECI goed gebruiken: "Anders blijf je maar in hetzelfde cirkeltje ronddraaien."

ECI boekte over 2007 een online omzet van 30 miljoen euro. Het zou in 2008 een uitstekend jaar zijn geweest voor de internethandel: "Ten opzichte van 2007 is het aantal online bestellingen bij ECI met 25 procent toegenomen."

"Onze webwinkel Cosmox kent ook een grote groei. In 2008 zaten we dik boven de 50 procent en dit jaar is dat, in vergelijking met vorig jaar tussen de 70 en 80 procent. Mensen vinden het toch makkelijk om vanachter de pc te bestellen." Invloed van de crisis op het koopgedrag merkt Cieraad niet: " Ze zijn wat rationeler geworden, maar ik kan niet zeggen dat de goedkopere producten nu meer aftrek vinden. Ik denk dat de consument beter kijkt naar wat ze koopt."

Het distributiekanaal van Direct Group Benelux waarbij bestellingen binnenkomen via internet, de bestelcomputer, het callcenter of de catalogus wordt verzelfstandigd. Het distributiecentrum wordt kortom, opengesteld voor derden. De infrastructuur kan worden geïntegreerd bij geïnteresseerde partijen. En die zijn er al, al wil Cieraad nog geen namen noemen: "Je moet denken aan de retail en de uitgeverijkant."

Deel dit bericht

6 Reacties

J. Kremers

Logisch gevolg van de huidige ontwikkelingen. In de tijd van de bol.coms en de amazon.coms is de hele business case van ECI compleet achterhaald. Deze bedrijven leveren aan iedereen, zonder verplichtingen qua hoeveelheid aankopen en lidmaatschappen. Daarnaast hanteren zij ook veel lagere prijzen.

martijn smit

dat leden systeem is een van de redenen dat ECI boeken onder de standaard vaste boekenprijs mocht verkopen, er zitten nogal wat voorwaarden aan vast waaronder de eis dat je een club bent en dat jouw leden ieder jaar minimaal 4 artikelen van je afnemen. Het leden verhaal is natuurlijk achterhaald, maar als mensen ergens korting kunnen krijgen willen ze over het algemeen wel weer graag lid worden, het mes snijdt aan 2 kanten.

Jorn Kremers

Dat is dan rg verouderd, want amazon verkoopt boeken al jaren onder de verkoopprijs :) Wellicht is dit de reden dat amazon nog geen nederlandse vestiging heeft? Hoewel dat ook aan de marktomvang kan liggen'. Ik weet wel dat dit ��n van de redenen is dat amazon.es nog niet bestaat. In Spanje heb je ook beschermende maatregelen m.b.t. de verkoopprijs van boeken. Het fijne weet ik er echter niet van.

Rob van Tilburg

Goed initiatief! Denk alleen dat het verstandiger is om eci en Cosmox te integreren en onder de naam Cosmox verder te gaan vanwege de negatieve merklading die eci heeft. De club is dan een loyaliteitsprogramma waar klanten zelf voor kunnen kiezen. Lid worden is dan positief (voordeel) ipv negatief ("ik ben erin getrapt").

tonstelt

ik ben ook jarenlang lid geweest bij eci het is inderdaad zo dat je korting krigt als je lid bent het heeft alleen een nadeel namleijk de verzendkosten als je dat er bij rekent dan ben je bijna net zo duur uit

Bob

@Tonstelt: ECI rekent sinds vorige week voor alle bestellingen vanaf 35 euro geen verzendkosten. Bestel je voor minder dan 35 euro via internet, dan betaal je 1,95 (zelfde tarief als bij bol.com) en bestel je via de post (bestelkaart) of telefoon dan betaal je 2,95 euro verzendkosten.Op COSMOX zijn alle bestellingen zonder verzendkosten. @Jorn: Amazon verkoopt geen Nederlandstalige boeken, korting wordt alleen op Engelstalige boeken gegeven. Volgens de wet op de boekenprijs is het alleen voor boekenclubs toegestaan om korting op Nederlandstalige boeken te geven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond