Deel dit artikel
-

eDay: de handel in virtuele legendes

Ongeveer twintig minuten in zijn presentatie op eDay zet Travis Cloyd zijn virtuele masker op. Cloyd is CEO van een wel erg bijzonder bedrijf Worldwide XR. Dat handelt in de virtuele rechten van legendes als James Dean, Bettie Page, Burt Reynolds en Andre The Giant.

James Dean, die in 1955 op 24-jarige leeftijd stierf bij een auto-ongeluk in Californië, maakte vorig jaar zijn rentree op het witte doek. De makers van de film Finding Jack kregen goedkeuring van de familie van het Hollywoodicoon om diens beeltenis te gebruiken. Met archieffoto’s en videobeelden werd een ‘avatar’ gecreëerd die speelde in scènes met echte medespelers.

Niet iedereen vond deze virtuele opstanding overigens geslaagd. Chris Evans, Captain America in de Marvelfilms, verweet de film­makers een gebrek aan respect: ‘Misschien kunnen we een computer dan ook een nieuwe Picasso laten schilderen?’

WorldWide XR is het fusiebedrijf van licentiespecialist CMG Worldwide en de creatieve studio Observe Media. Zij willen die beroemde gezichten naar nieuwe omgevingen brengen als augmented en virtual reality. Voorheen was het lastig om hiervoor toestemming te krijgen.

Volgens Cloyd is het belangrijk dat de verhalen rond deze legendes ook in nieuwe digitale omgevingen worden verteld, en niet alleen op het witte doek. En nu meer dan ooit. Want we gaan steeds meer leven in kunstmatige werelden, ‘voorbij het computerscherm’. Zoals het aanstaande Facebook Horizon, dat je met een Oculus headset kunt verkennen. “Ik denk dat er veel bedrijven gaan ontstaan op het gebied van virtueel intellectueel eigendom voor games, muziek en film.”

Emerce eDay is dit jaar gratis te volgen. Alle presentaties en lezingen zijn on demand terug te zien. Voor registratie kijk hier.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond