Deel dit artikel
-

Eerste cell broadcast-bericht verzonden

Minister Remkes (BZK) en burgemeester Waaijer van Zoetermeer hebben woensdag het eerste cell broadcast- bericht verzonden. In Zoetermeer was het startsein van het tweejarige proefproject 'Locatiegebonden Publieke Dienstverlening'. Dat gebeurt onder regie van het ministerie van Economische Zaken.

Op basis van Cell Broadcast – technologie (CB) kan de overheid bij rampen (explosie, overstroming, gifwolk) iedereen in de betreffende regio gericht waarschuwen via de mobiele telefoon. Deze regiogebonden alarmeringsberichten of burgeralarmering is de eerste dienst of toepassing vanuit de overheid. In de toekomst zullen ook commerciële diensten via deze CB-infrastructuur, met landelijke dekking, volgen. Later is het ook de bedoeling dat er commerciële boodschappen verstuurd gaan worden met behulp van cell broadcasting. Dat moet echter gebeuren op basis van opt in.

Cell broadcast is een techniek waarbij via gsm- en umts-zendmasten tekstberichten naar mobiele telefoons zijn te sturen. De berichten via de CB-infrastructuur zijn geen sms-jes. Ze zien er ongeveer hetzelfde uit, maar ze worden via een ander kanaal verstuurd, via radiogolven. Het grote verschil is dat de berichten niet een specifiek telefoonnummer bereiken, maar alle aanwezige en aangemelde telefoons in een celgebied.

Het ministerie van Economische Zaken is initiatiefnemer van de CB-proef. Naast het ministerie van Binnenlandse Zaken participeren ook Verkeer en Waterstaat en Landbouw. Allen zien de voordelen van locatiegebonden berichtgeving, zoals bij een terroristische aanval, uitbraak van een (dieren)ziekte of files.

De proef in Zoetermeer moet meer inzicht verschaffen in de haalbaarheid van CB en de duidelijkheid en effectiviteit van de berichten. Tot 31 december 2005 zullen enkel testberichten worden verstuurd. Het doel van de proef is het onderzoeken van de technische haalbaarheid van cell broadcast en van de duidelijkheid en effectiviteit van de berichten. Op basis van de Zoetermeerse resultaten zal een besluit volgen over de landelijke uitrol van deze locatiegebonden publieke dienstverlening.

Paul Ahsmann, adjunct-directeur Public Sector bij LogicaCMG: “Wij ontwikkelen een locatiegebonden infrastructuur met een landelijke dekking. Deze landelijke infrastructuur op basis van Cell Broadcast technologie is uniek, het is wereldwijd een novum.” EZ heeft LogicaCMG de opdracht gegeven om deze infrastructuur voor de duur van de proefperiode beschikbaar te stellen aan de overheid. LogicaCMG realiseert dit in samenwerking met KPN, Vodafone en Telfort. De andere twee operators (T-Mobile en Orange) hebben de mogelijkheid om na het welslagen van de proef mee te gaan doen.

Paul Ahsmann: “Op de dag van de aanslagen in Londen zag je dat de capaciteit van de netwerken niet voldeed. Er is maar een beperkte bandbreedte voor (data)communicatie via de gewone netwerken. Met CB heb je geen congestieproblemen. Dat is een groot voordeel voor de informatievoorzieners, zowel overheid als particuliere partijen. En het is gratis voor de burgers, die overigens zelf bepalen of ze de informatie ontvangen door het in- of uitschakelen van de functie ‘celinformatie’ op hun telefoon.”

LogicaCMG heeft als hoofdaannemer de infrastructuur gerealiseerd die berichtenverkeer transparant mogelijk maakt over de netwerken van de drie betrokken telecom operators. Backstream heeft als onderaannemer de software gemaakt voor het routeringsysteem om de berichten naar de juiste locaties te krijgen, daarbij gebruikmakend van GIS-technologie van Geodan.

Stichting Platform Mobile Messaging (SPMM) beheert het landelijke systeem en bepaalt wie er toegang krijgt. Gedurende twee jaar heeft de overheid 40 procent van de capaciteit van de infrastructuur gereserveerd voor het versturen van locatiegebonden berichten. Ook bestaan er contacten met meerdere private partijen die belangstelling hebben om ook locatiegebonden diensten aan te bieden via de CB-infrastructuur.

Deel dit bericht

7 Reacties

Richard

Lijkt mij een prima systeem zolang het een waarschuwingssysteem blijft. Maar wat als de commerciële partijen zich aanbieden? Ontvangen we dan ook al spam op onze GSM?

Maurits van Rijckevorsel

In het buitenland zijn er commerciele applicaties en campagnes te vinden die over de cellbroadcast infrastructuur worden uitgezonden. Een voorbeeld is HutchAlive van Hutchinson in India en de content services, die werden gestart in Rusland. De verdiensten moeten nu worden gegenereerd uit de interactiviteit, zoals we dat bijv. kennen op TV met de sms en 0900 games. Een broadcast met een response. Het zou mij niet verbazen wanneer elk TV programma in de toekomst zijn eigen CB kanaal en gratis nieuwsdient heeft. Ook adverteerders in de buitenreclame kunnen voor adverteerders een kanaal op de Abri zetten. Een interessant fenomeen van lokatie gebonden content distributie. Naast tekst moet het in de toekomst ook mogelijk worden om logo's en video te verspreiden via deze infrastructuur. Dat allemaal via een afzonderlijk bericht, zonder je subscribers te kennen.

Maurits

Alleen de overheid mag berichten versturen in noodgevallen.De rest van de kanalen is alleen opt-in

roman

dat bericht kun je wel ontvangen als dat optie wel aanstaat op je gsm toestel.Die heb ik bijvoorbeeld utgeschakeld,dus ik krijg niks binnen.

Bax

Voor dove en slechthorende mensen zou het systeem reeds NU moeten worden ingevoerd. De sirenes zijn door deze mensen niet te horen en bovendien is het waarschuwen van doven door buren een farce; iedereen heeft genoeg aan zichzelf. Het verhaal zet de tv of radio aan is voor deze categorie ook niet relevant als de tv-uitzending niet is ondertiteld.

Rj

Ik heb eerder een vraag, zouden jongeren(ik dus) hier ook een bericht me kunnen verzenden en dan wel hoe?

max?

kan de normale mens dit ook doen en zoja hoe ????danku

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond