Deel dit artikel
-

Egem helpt gemeenten bij automatiseren

Vandaag wordt het startschot gegeven voor Egem, een initiatief van de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken om gemeenten te ondersteunen bij het inzetten van ict.

Het programma Egem (elektronische gemeenten) heeft een looptijd van vijf jaar. De missie is het ondersteunen van gemeenten bij het verbeteren van hun dienstverlening en bedrijfsprocessen door effectieve en efficiënte inzet van ict. Het programma wordt uitgevoerd door Ictu.

Egem moet zich de komende jaren ontwikkelen tot een vanzelfsprekende partner voor alle belanghebbenden op gemeentelijk ict-gebied. Zowel voor bestuur en management, als voor verantwoordelijken voor belangrijke gemeentelijke processen; voor I&A-verantwoordelijken, maar ook voor leveranciers voor de gemeentelijke markt.

De actielijnen die Egem gaat uitvoeren, zijn deels gericht op het bevorderen van samenwerking en uitwisseling van kennis en producten, en deels op het ontwikkelen van technische randvoorwaarden die een plek krijgen in ontwikkelde kaders. In 2004 komt het met een aantal 'good practices': producten en diensten van gemeenten die elders ook toegepast kunnen worden. Tegelijkertijd werkt het aan de ontwikkeling van een label ('best practices').

De adviesfunctie van Egem wordt in 2004 nader ingevuld. Er start een proef met een quick scan voor de stand van zaken op ict-gebied. Voor gemeentebestuur en management (algemeen, diensten en I&A) kan het sparringpartner zijn op het gebied van ict-beleid en -investeringsbeslissingen. Verder wil Egem architectuurconcepten, standaards en referentiemodellen (bijvoorbeeld van een ideale elektronische gemeente) ontwikkelen. Dit start in 2004.

Egem verzamelt en verspreidt kennis, en legt relaties met overheidsprogramma's die zich op aanverwante terreinen begeven. Dit gebeurt onder meer via de website www.egem.nl. Deze wordt interactief en krijgt geavanceerde mogelijkheden om geïnteresseerden heel gericht te informeren over onderwerpen waar zij belangstelling voor hebben.

Deel dit bericht

3 Reacties

Dodo!

Ik ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen. In mijn rol als pakketaanbieder heb ik al geprobeerd in contact te komen met deze lui. Bereikbaarheid is tot nog toe niet hun sterkste punt, maar ben dus zeer enthousiast over de publicatie dat hier een interactieve en geavanceerde mogelijkheid krijgt op de egem-site om te informeren.

Edwin

Het zoveelste initiatief op het gebied van de elektronische gemeente. Hadden we eerst OL2000, GEMWEB en andere bodemloze putten nu weer dit. Het vervelende is dat ik als burger dit (elektronisch zaken doen met de gemeente) wil, maar niet wil betalen voor het zoveelste subsidiepotje waaruit Pink Rocade en Centric gaan putten. En laten we de onbetaalbare consultants niet vergeten. Die vreten zich hun buikje rond in deze zee van onkunde en onbegrip. Ja, er is hier sprake van enig frustratie. Want als belastingbetaler zou je willen dat men goed met het geld omgaat. En niet op 300 verschillende plekken een Content Management systeem aan het bekijken zijn. En vooral ophouden om erover te praten. Maar doen…..Zoals in het bedrijfsleven ook gaat, met een goede kosten/baten analyse.

Bart

Helemaal mee eens. Ik verwacht niet veel van dit nieuwe initiatief. Zonder centraal opgelegde standaarden en richtingen zullen alle gemeentelijke overheden hun eigen koers blijven varen. Het onderzoek "de Belgen doen het beter" geeft volgens mij de duidelijke voordelen van een strikte regelgeving op dit vlak aan.In Nederland zien we nu een continue zoektocht van organisaties die zichzelf allemaal uniek vinden… Egem neemt daarnaast tot nu toe een zeer afwachtende houding in. "We leggen de producten wel op de plank als ze aangedragen worden"…Een gezonde samenwerking met ondernemende en flexibele marktpartijen zou hier volgens mij voor de noodzakelijke proactieve houding kunnen zorgen.Er ligt een groot aantal actuele E-vragen in gemeenteland waar op dit moment heel veel onnodig geld aan wordt uitgegeven. Zonde, zeker in tijden dat zelfs gemeentes fink aan het bezuinigen zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond