Deel dit artikel
-

Elektronische handtekening betaalbaar voor de grootverbruiker

De elektronische handtekening staat vanaf vandaag wettelijk gelijk aan de geschreven handtekening. Aan kleine bedrijven lijkt de elektronische handtekening voorlopig nog niet besteed. "Een minimum aantal handtekeningen van tien per bedrijf is mogelijk, maar onbetaalbaar", aldus PinkRoccade, een van de bedrijven die de certificaten voor de elektronische handtekening verkoopt.

De Wet elektronische handtekeningen is vandaag in werking getreden, als een doorvertaling van een al eerder aangenomen Europese richtlijn voor het accepteren van de elektronische handtekening . In de wet is nauw omschreven waaraan de elektronische handtekening moet voldoen, met als kern van de zaak dat de handtekening tot een persoon te herleiden dient te zijn. Wordt aan de voorwaarden uit de wet voldaan dan is de elektronische handtekening wettelijk gelijk aan de geschreven handtekening.

Vier partijen in Nederland mogen de certificaten verstrekken op basis waarvan bedrijven gebruik mogen maken van een elektronische handtekening. Dit zijn KPN , PinkRoccade , Diginotar en Enschedé/Sdu . Zij koppelen een unieke code aan een persoon en leggen dit vast in een certificaat. Toezicht op de verstrekkers van de certificaten wordt uitgeoefend door OPTA.

De certificeerders kunnen onderling concurreren op prijs, maar ook met de mate waarin ze gecertificeerd zijn. Zo voldoet PinkRoccade aan de Etsi-norm, een Europese afspraak waarbij de certificatiedienstverlener nog eens aan striktere normen voldoet. "We zijn er driekwart jaar intensief mee bezig geweest om aan die norm te voldoen", zegt Henk Hendriks, business unit directeur van Trusted eBusiness Services. Hij verwacht dat die moeite vertaald wordt in grotere interesse voor het PinkRoccade-certificaat. "Zeker bij opdrachten van de overheid denk ik dat hierop gelet worden. Ik verwacht wel dat de andere aanbieders ook aan deze Etsi-norm gaan voldoen, maar voorlopig hebben we een voorsprong", claimt Hendriks.

Wat kost het een bedrijf om elektronische handtekeningen te zetten? Op die vraag blijkt geen eenduidig antwoord mogelijk. Neemt een bedrijf meer certificaten af, dan daalt de prijs. "In principe kunnen bedrijven vanaf tien certificaten afnemen", zegt Hendriks, "maar dat is onbetaalbaar." Het zal volgens hem neerkomen op "een paar honderd euro per handtekening (certificaat) per jaar". Wanneer er "grote aantallen" afgenomen worden zal het "tussen de tachtig en honderd euro per handtekening per jaar" bedragen, zegt Hendriks, die erbij aantekent dat het globale bedragen zijn. Hiervoor mag de eigenaar van een digitale handtekening onbeperkt digitaal ondertekenen.

Een tweede element waardoor de prijs wordt beïnvloed, is de manier waarop de handtekening gebruikt gaat worden. Henriks: "Wil iemand beveiligd e-mailen, dan is dat eenvoudiger te regelen dan wanneer iemand een elektronische handtekening wil gebruiken binnen een applicatie. Deze applicatie dient dan aangepast te worden." Ook KPN verwijst naar de functie van de handtekening. "De prijs hangt af van de manier waarop de handtekening geïntegreerd moet worden, naast het aantal licenties dat er verstrekt wordt", zegt een woordvoerster. "Het is maatwerk, daarom is er ook geen prijsindicatie te geven."

Deel dit bericht

3 Reacties

m@rcel

Minimaal 4 jaar te laat, maar dan eindelijk is er wat. En dan? Ik snap dat niet hoor. Hier zou toch de overheid een hand in moeten nemen als ze daadwerkelijk voor digitale innovatie zijn? En deze toepassing voor iedereen toegankelijk moeten maken i.p.v. eindeloos geld uit te trekken voor onhaalbare initiatieven waar mensen de scepter zwaaien die er echt niets van begrepen hebben?

jochie

Zoals gewoonlijk kunnen deze mensen die deze belachelijke prijzen rekenen hun hals niet vol genoeg krijgen (uitgehikte varkens). Een digitale handtekening dient voor een ieder toegankelijk en betaalbaar te zijn. En het maar gek vinden dat de economie in een recessie zit. Laat er in godsnaam wat daadkracht komen i.p.v. deze stompzinnige lui die er alleen op uit zijn mensen hun geld uit de zakken te kloppen en in feite niets van de consument begrijpen. Jochie 

radja

belachelijk dat je moet betalen voor een 'digitale handtekening'. een echte handtekening kost ook geen geld, en er zijn al lang manier om toch een goede authenticatie van de handtekening te krijgen. kijk eens naar het 'web of trust' principe dat o.a. wordt gebruikt door GPG en PGP. heel jammer dat weer wordt gekozen voor een overdreven dure oplossing die enkele bedrijven een oligopolische positie geeft.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond