Deel dit artikel
-

Elf tophits voor gamesuitgever Electronic Arts

Gamesuitgever Electronic Arts (EA) zegt dat in het laatste kwartaal van 2002 van elf games meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. In de gameswereld is dit synoniem aan elf tophits. De laatste kwartaalcijfers van EA maken melding van een winsttoename van 89 procent. Ook andere gamesuitgevers doen goede zaken. Zo meldt Infogrames een toename in de omzet van twintig procent.

Het laatste kalenderkwartaal van 2002 is voor EA het derde financiële kwartaal . De beursgenoteerde onderneming meldt dat de omzet in dit kwartaal groeide tot 1,23 miljard dollar. Dat levert voor EA een nettowinst op van 250 miljoen dollar, een toename van 89 procent vergeleken met dezelfde periode in 2001.

De forse groei is volgens EA te danken aan elf games waarvan elk meer dan een miljoen exemplaren werden verkocht. In de gameswereld wordt een titel als een groot succes beschouwd als er 750.000 exemplaren van worden verkocht. Enkele van de tophits van EA zijn gebaseerd op namen die het ook in de bioscoop erg goed hebben gedaan, zoals Harry Potter, James Bond en The Lord of the Rings. Maar ook de nieuwste delen uit de sportfranchises van EA, zoals NBA (basketball) en Fifa (voetbal), stonden zoals bijna elk jaar garant voor zeer hoge verkoopaantallen.

De omzet groeide in alle grote markten van EA: Noord-Amerika (36 procent), Europa (68 procent), Azië (75 procent) en Japan (41 procent). Voor EA was er desondanks ook een tegenvaller: het had grote verwachtingen van The Sims Online , de nieuwe online variant van de uiterst succesvolle virtuele wereld The Sims . Tot nu toe zijn er 82.000 geregistreerde spelers, die elk 9,95 dollar per maand betalen. Volgens de Chief Financial Officer van EA verwachtte het bedrijf meer abonnees, al zei hij niet wat de verwachting precies was.

EA heeft bij de presentatie van de cijfers ook bekendgemaakt dat het van plan is om twee miljard dollar te lenen. Volgens analisten betekent dit dat het van plan is om een grote concurrent op te kopen, mogelijk de games-divisie van Vivendi, waarin Microsoft naar verluid ook is geïnteresseerd . Maar ook de games-divisie van Sega zou een overnamekandidaat kunnen zijn.

Ook gamesuitgever Infogrames maakt melding van aanzienlijke groei. In de voorlopige halfjaarcijfers (voor de periode juli tot en met december 2002) staat dat de omzet 513,5 miljoen euro bedroeg, dat is een toename van 22 procent vergeleken met die periode in 2001. Zestig procent van de omzet van Infogrames is afkomstig uit de VS, maar de grootste groei in omzet kwam uit Europa. Daar haalde het een omzet van 200 miljoen euro, en dat is een toename van 35 procent vergeleken met die periode in 2001.

Het lijkt de gamesindustrie over de hele linie voor de wind te gaan. Eerder stelde marktonderzoeksbureau NPD Group vast dat de totale gamesverkoop in de VS in 2002 met tien procent is gegroeid ten opzichte van 2001. Volgens de onderzoekers was de verkoop van videogames-software, -hardware en accessoires in de VS in 2002 goed voor een totale omzet van 10,3 miljard dollar. Niet bekend is hoe groot deze omzet wereldwijd is, omdat daar geen apart onderzoek naar wordt gedaan.

De groeicijfers zijn overigens niet verrassend: ze gaan traditegetrouw gepaard met de introductie van nieuwe spelcomputers, in dit geval de Microsoft Xbox , de Nintendo GameCube en de Sony Playstation 2 – al geldt voor deze laatste dat hij inmiddels al weer een paar jaar verkrijgbaar is. Vorig jaar verlaagden alle grote spelers de prijzen van de hardware, wat tot gevolg had dat de verkoopaantallen fors toenamen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond