Deel dit artikel
-

Emerce B2B Digital: ook supply chain wordt digitaal

De coronacrisis heeft ook de supply chain wakker geschud. In maart 2020 haperde de toelevering van met name elektronica uit China en ontstonden er vrijwel meteen tekorten bij de groothandel en de detailhandel. Inzicht in goederenstromen is belangrijker dan ooit, zegt Dennis van Bodegom van Shippeo op Emerce B2B Digital.

Niet alleen corona, ook de recente problemen met het containerschip Ever Given laten zien hoezeer goederenstromen van de ene dag op de andere verstoord kunnen worden. Het aantal wachtende schepen was maandag tot een kleine vierhonderd opgelopen en dagelijks sloten zich zo’n vijftig schepen aan.

Tegenwoordig kun je als consument bestellingen al bijna real time volgen tot aan de deur. Ook als er vertragingen zijn krijg je tijdig bericht. Voor B2B is inzicht in de toeleveringsketen helaas een stuk complexer. “Toch zou je zoiets als track & trace als norm willen stellen voor bedrijven,” vertelt Van Bodegom. “Zeker gezien de waarde van de goederen, maar ook om te kunnen anticiperen op leveringen.”

Maar met 600.000 vervoerders die uiteenlopende telematicasystemen gebruiken is dat niet zo eenvoudig. Slechts 8 procent van de vervoerders maakt anno 2021 gebruik van de al jaren bestaande standaard Electronic Data Interchange (EDI), de verzamelnaam voor het elektronisch uitwisselen van gegevens tussen bedrijven, zoals orders, orderbevestigingen, pakbonnen en facturen.

Toch is er de laatste jaren enorm veel verbeterd, mede dankzij de komst van API’s (softwarekoppelingen) kan een deel van het logistieke proces nu wel in beeld worden gebracht.

Het Franse Shippeo, sinds 2018 ook in Nederland gevestigd, biedt verladers, vervoerders en eindklanten continue monitoring van leveringen. Het platform volgt meer dan 10 miljoen ladingen per jaar in 70 landen voor klanten zoals Carrefour, Eckes-Granini, Faurecia, Saint-Gobain en Schneider Electric.

Van Bodekom citeert een rapport van Gartner dat verwacht zeker 50 procent van de productiebedrijven binnen enkele jaren gebruik zullen gaan maken van transport visibility. “De vraag is: bij welke vijftig procent hoort u?”

De presentaties voor Emerce B2B Digital zijn vanaf 8 april beschikbaar. Je kunt je hier gratis registreren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond