Deel dit artikel
-

[Emerce TV] ‘Data belangrijk voor duurzaamheid’

Groothandels doen er verstandig aan hun datahuishouding op orde te brengen. Een nieuwe wet verplicht hen ertoe om vanaf 1 januari 2024 verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu.

Ja, data geven status en sturing over de voorraden. “Ze vertellen wie je klant is en hoe de markt zich ontwikkelt. Vroeger ging dat allemaal op onderbuikgevoel. Nu zijn data hiervoor belangrijk, ook als onderbouwing naar je afnemers toe in de verschillende sectoren.”

Aan het woord is Dirk Mulder, sectoranalist Trade & Retail bij ING Nederland. Mulder is een van de gasten bij de special van Emerce TV over Wholesale. Deze videocollectie gaat live op donderdag 23 november.

Behalve voor operationele zaken is een goede datahuishouding zelfs cruciaal voor groothandelsbedrijven. Grote bedrijven moeten vanaf 1 januari 2024 namelijk verplicht rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Die bedrijven gaan dus aan hun eigen leveranciers, ook de kleine MKB’ers, om digitale data vragen. Wie niet levert, valt buiten de boot.

Het gaat hier over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn. Die verplicht grote bedrijven om in het jaar 2025 een rapportage te maken over zaken als CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, maar ook over de impact die ze hebben op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. ING’s Mulder wijst op het belang hiervan.

“Goede databases zijn essentieel voor wie het goed wil doen. Qua duurzaamheid moet je kunnen aantonen waar je producten vandaan komen, waarvan ze gemaakt zijn, uit welke fabrieken ze komen. Je afnemers willen dat weten.”

Groothandels zijn door de jaren heen steeds meer diensten gaan toevoegen aan hun dienstverlening. Ze zijn geen dozenschuivers meer, maar hebben hun rol in de keten genomen. Mulder: “Ze zijn nog wel traditioneel en er zitten veel MKB-achtige bedrijven tussen. Daarom kunnen ze allemaal heel snel schakelen.”

Maar zeker op CSRD-wetgeving zit geen rek. Dat moet per begin 2024. “Of je nu klein of groot bent, kom in beweging. Het heeft geen zin om te denken dat jouw klanten nog niet in beweging zijn. De markt en klanten gaan het sneller van je eisen dan je verwacht.”

De sectoranalist vermoedt dat de nieuwe wetgeving zakelijke verschuivingen teweeg zal brengen. “Om te investeren in technologie, digitalisering en duurzaamheid heb je wel een zekere schaalgrootte nodig. Je hebt middelen nodig om te investeren. Daardoor komt mogelijk een scheefgroei in de markt, want grote partijen hebben meer geld om dat te doen dan de kleinere.”

De marktanalyse met ING’s Mulder gaat verder over voorraadposities na corona en de effecten daarvan, de verschillende verandertempo’s in verschillende sectoren en de rol van groothandels in hun keten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond