Deel dit artikel
-

[Emerce TV] Nieuwe wet raakt hele online industrie per 2024

Grote bedrijven moeten vanaf 1 januari 2024 verplicht rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Toeleveranciers, ook die uit de online industrie, moeten gereed staan.

Ze moeten gereed staan om de gevraagde data aan hun opdrachtgever te verstrekken, zodat deze aan zijn wettelijke plicht kan voldoen. Zij moeten namelijk in het jaar 2025 een rapportage maken over zaken als CO2-uitstoot, sociaal kapitaal, maar ook over de impact die ze hebben op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten.

Het gaat hier over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), een Europese richtlijn.

In een vraaggesprek met Emerce TV, in de videocollectie Financials 2023, vertelt commercieel directeur Chris van Dongen van Payhawk wat dit inhoudt. Zijn bedrijf is een van die leveranciers die gevraagd wordt, of eigenlijk: wordt verplicht, om data aan te leveren. Zijn klanten doen dat om helderheid te geven over hun zogeheten scope 3-emissies, CO2-uitstoot van derden. Waar ze dus zelf geen invloed op hebben. Deze wordt nu wel inzichtelijk en daarmee stuurbaar.

“Als je met een Uber voor de zaak rijdt, weten wij via de betaalkaarten vrij nauwkeurig hoeveel die rit uitstootte.”

“Ook als je zelf niet moet rapporteren, omdat je bedrijf niet groot genoeg is, kun je dus toch door de richtlijn geraakt worden. Als je grote klanten hebt die moeten rapporteren, moet je dat zelf ook doen.”

“Het mooie aan CSRD is dat partijen van elkaar gaan verwachten die emissies in kaart te brengen en dat uit te dragen. Nu zie je het als iets verplichts, maar straks is het iets waarmee je je kunt onderscheiden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond