Deel dit artikel
-

EMI start grootschalige online muziekverkoop in Europa

update EMI breidt de komende weken haar online muziekaanbod flink uit. De platenmaatschappij zegt 140.000 tracks van 3000 artiesten te zullen aanbieden via 20 Europese online retailers. Daaronder zijn MTV en Tiscali in Nederland. De prijsstelling is niet bekendgemaakt. De aankondiging komt terwijl de geruchten over een nieuwe muziekdienst van Apple alsmaar toenemen.

Behalve meer aanbod wil de platenmaatschappij ook meer service bieden. Zo mogen klanten downloads op CD branden en kopieren naar draagbare spelers. Ook zullen nieuwe singles te koop zijn, zodra ze op de radio zijn geweest en nog voor ze in de winkel liggen.

De downloads zullen verkrijgbaar zijn via 20 online retailers in 6 landen, waaronder Tiscali en MTV in Nederland. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het distributieplatform van OD2 , het bedrijf van Peter Gabriel. EMI verwacht dat meer retailers en distributeurs zullen volgen.

Volgens de Guardian is straks 90% van de huidige en de 'back' catalogus van EMI online verkijgbaar. Daaronder David Bowie, Coldplay, Lenny Kravitz, Massive Attack en Kylie Minogue. Maar niet de Beatles en de Stones.

EMI is vorig jaar een soortgelijk initiatief in de VS gestart. Daar wordt onder meer samengewerkt met Listen.com dat via haar dienst Rhapsody legale downloads aanbiedt.

De aankondiging van EMI komt in een turbulente maand voor de muziekindustrie. Terwijl rechtszaken tegen (vermeende) piraten gestaag doorgaan, maakte begin april de muziekindustrie bekend dat er 7% minder omzet is geboekt in 2002. Als hoofdschuldigen werden illegaal downloaden en thuisbranden aangewezen.

Vervolgens circuleerden geruchten dat Apple platenmaatschappij Universal wil opkopen. Later gevolgd door geruchten dat Apple een dienst wil beginnen waarbij muziek van alle vijf grote maatschappijen te verkijgen zou zijn. Dat zou een gat opvullen omdat andere legale downloadcentra zoals Listen.com de Mac niet ondersteunen. Ook zou het een innovatieve dienst in combinatie mnet de iPod kunnen opleveren. Op 28 april is een event gepland waarop Apple meer openheid van zaken geeft.

Dan werd bekend dat Real.com 36 miljoen dollar in cash en aandelen betaalt voor de overname van Listen.com. Dat was opmerkelijk omdat Real ook al een belang in het concurrerende Musicnet heeft, waar trouwens ook EMI in deelneemt. Analisten zien het als een voorbode van een consolidatieslag in de legale online muziekwereld. Behalve het contentaanbod draait het daarbij om technologische platforms en gebruiksgemak als kritische succesfactoren.

Deze consolidatieslag zou wel eens kunnen passen in het scenario dat marktonderzoeker Forrester een tijdje geleden schetste . Volgens Forrester is er toekomst voor legale downloads als er aan drie voorwaarden voor consumenten is voldaan. Het recht om muziek van elk label te vinden en niet van twee of drie; het recht op controle over gekochte muziek om het op CD te branden en op MP3-spelers te zetten; en het recht om per song of per album te betalen, en niet alleen via abonnementstructuren.

Volgens Forrester zal het legale downloaden vanaf 2005 een grote vlucht nemen omdat content dan makkelijk te vinden is, en omdat labels met distributeurs en retailers gelijkluidende afspraken hebben gemaakt.

Update 25 april
De Wall Street Journal bericht vandaag op basis van gesprekken met insiders dat Apple een muziekdienst gaat starten die geintegreerd wordt met iTunes-software. Het zou mogelijk moeten worden met een muisklik een nummer aan te schaffen. De prijs zou bepaald zijn op 99 dollarcent per song en 10 dollar per album. Apple zou de dienst maandag 28 april presenteren.

iTunes is de digitale jukebox van Apple. Met een paar handelingen zouden gebruikers hun aangeschafte materiaal van alle vijf grote platenmaatschappijen via iTunes ook op een iPod of CD kunnen plaatsen. De dienst zou voorlopig alleen beschikbaar zijn voor Apple-gebruikers. Volgens de zakenkrant zal het moeilijk zijn om de aangeschafte muziek te kopieren en door te sturen naar anderen.

Deel dit bericht

6 Reacties

Cor Knops

Ik denk dat er (helaas!) teveel vertrouwen wordt toegekend aan de gemiddelde internet-consument. Het internet heeft nog steeds een licht anarchistisch trekje en veel internetgebruikers (jongeren!) hebben zoiets als "als ik het ook gratis kan krijgen, waarom zou ik er dan voor gaan betalen….?"… En dat is dus de toekomst van al deze mooie, edele, eerlijke initiatieven (die uiteindelijk toch allemaal bedacht worden om nog iets te redden van het oorspronkelijke systeem: veel platen verkopen, veel winst voor de platenmaatschappij, en ook nog een beetje winst voor de uitvoerende artiesten).Wat er gaat gebeuren is de bekende rat-race: je mag 300 track streaming beluisteren (er zijn allang streamrippertjes gratis te downloaden). Die 300 tracks verschijnen binnen een paar uur op KaZaZ en andere bekende P2P-netwerken…….. en hopla: daar is de gratis muziek weer… Ik wens Peter Gabriel (die ik overigens zeer waardeer; vooral zijn ouwe Genesis-spul) veel succes, maar ik heb er een heel zwaar hoofd in. Cor Knops.

ReindeR Rustema

Alleen geloof ik niet in het betalen per download. Pay-per-view wil immers ook maar niet werken. Zelfs in de telecombranche waar het betalen per seconde altijd het model was betaalt men liever voor een bundel voor een vast bedrag waar je met je consumptie binnen probeert te blijven. Een combinatie, van een x-aantal downloads per maand lijkt me waarschijnlijker. Je tegoed schuift door naar de volgende maand als je niets downloadt en als je het overschrijdt betaal je per download.

Stef

Muziek downloaden is een revolutie van de jaren 90. De nieuwe revolutie in de muziekwereld wordt: niet downloaden. Je koopt geen album, je koopt geen song. Waarom nog downloaden als je op elk IP-apparaat, op elk moment van de dag, streaming naar al je favoriete muziek kunt luisteren? De noodzaak om de fysieke bestanden op je harddisk te bezitten is overbodig. Apple zal alle muziek van alle maatschappijen 24 uur per dag, 7 dagen per week, beschikbaar stellen. Apple (en vele anderen) werken aan muziekapparatuur die middels WiFi en RendezVous technologie streaming muziek kunnen afspelen. Steve Jobs van Apple heeft het een half jaar geleden al gedemonstreerd. Klap je laptop open en voila, er verschijnen tienduizenden nummers, slimme afspeellijsten en radio stations, allemaal direct af te spelen op elk connected apparaat in huis. Het business model is eenvoudig: gratis muziek blijft gratis, er komen abonnementen voor toegang tot alle betaalde muziek. De mogelijkheid om een CD te branden voor in de Auto blijft altijd bestaan, uiteraard tegen meerbetaling.

Guido

Ik ben van mening dat het (illegaal) kopieren erg goed is voor de economie in zijn geheel. Dit omdat er vaak aanzienlijk meer word uitgegeven aan de middelen om het kopieren mogelijk temaken dan wat werd / word uit gegeven in muziek winkels, videoteken en bioscopen. Want zonder goede en goedkope content gaat niemand 40 euro permaand uitgeven voor een breedband internet verbinding. En om muziek en films tekunnen kopieren is ook een snelle computer vereist met een grote hardeschijf, terwijl voor het afspelen van een kant en klare cd of dvd veel goedkopere hardware is vereist. Dit levert aanzienlijk meer op dan de schade die word aangericht door de piraterij. Het is volgens mij dan ook een veel beter idee om bij de aanschaf van een computer of bij een breedband internet verbinding een abonement op een muzieksite wegtegeven of tegen een zeer gering bedrag aantebieden. Vergelijk dit maar met het systeem wat bij mobile telefoons word gebruikt waar kostbare telefoontjes gratis worden weggegeven maar de verliezen hierop ruimschoots worden ruimschoots goedgemaakt door de opbrengsten uit de abonnementen.

M. van den Bosch

Men vraagt zich af waarom het zo slecht gaat met de cdverkoop. Het antwoord is: ze zijn te duur * 20 tot* 30. Het komt echt niet door het kopieren of downloaden (minimaal), want echte liefhebbers lopen toch even hun favoriete platenzaak binnen om even te neuzen. Ik heb niet eens zin om te kopieren of te downloadenmisschien af en toe een enkel nummertje of een kopietjeaf en toe een verzamel cdtje samenstellen maar dat is het dan ook. Conclusie zakken met die prijzen!!!

radja

feit is dat cassettebandjes legaal zijn. cassettebandjes zijn niet anders dan een medium. nu is er een ander opslagmedium voor geluid: mp3. dus niemand ziet in waarom mp3, in feite hetzelfde als een bandje, niet mag. als nu iedereen zich naar de realiteit schikt in plaats van de realiteit te willen veranderen voor geldelijk gewin zijn we allemaal veel rijker.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond