Deel dit artikel
-

‘Energieleveranciers verstoppen modelcontract’

Bijna een derde van de energieleveranciers verstopt online de tarieven van zijn zogeheten modelcontract. Dat constateert de Consumentenbond, die de websites van 27 aanbieders tegen het licht hield. Energieleveranciers zijn verplicht zo’n maandelijks opzegbaar contract makkelijk vindbaar op hun site te plaatsen.

De voorwaarden van een modelcontract moeten bij alle aanbieders hetzelfde zijn: het is voor onbepaalde tijd, maandelijks opzegbaar en het tarief is variabel. Energieleveranciers mogen wel zelf de hoogte van het tarief bepalen. Juist nu de energieprijzen zo hoog zijn, is het voor consumenten belangrijk om de tarieven van maandelijks opzegbaar contracten met elkaar te kunnen vergelijken.

Vandebron en Clean Energy hebben helemaal geen maandelijks opzegbaar contract op hun site staan. Consumenten kunnen die alleen telefonisch of per mail opvragen.

Zes andere leveranciers (Coolblue Energie, Energie Direct, Engie, Essent, United Consumers en Vattenfall) bieden wel een modelcontract, maar consumenten zien de tarieven pas als zij hun gegevens invullen.

Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft een aantal energieleveranciers al eens op de vingers wegens het niet aanbieden van een modelcontract. De Consumentenbond heeft de kwestie in december aangekaart bij brancheorganisatie Energie-Nederland, maar ‘helaas met onvoldoende resultaat’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond