Deel dit artikel
-

Voorloper Welkom Energie raakte ook al in de problemen

De ondergang van energieleverancier Welkom Energie lijkt niet op zichzelf te staan. De ‘voorloper’ EnergieFlex ging failliet door speculatie op de spotmarkt.

Twee allochtonen bedenken in 2014 een concept dat ze ‘prepaid energie’ dopen: consumenten kunnen voor 30 dagen stroom en gas kopen. Het nieuwe bedrijf EnergieFlex wil zich voornamelijk richten op (al dan niet allochtone) gezinnen die financieel minder draagkrachtig zijn, naast studenten, expats en mensen die hun energieverbruik beter willen monitoren. Ook klanten die bij andere energieleveranciers zijn afgesloten, zijn welkom.

Klanten kunnen zelf bepalen hoeveel energie ze willen kopen en kunnen elke maand hun tegoed opwaarderen. Hiermee behoorde de ‘ingewikkelde eindafrekening’ tot het verleden.

Al regelmatig zijn er signalen dat het bedrijf zijn zaken niet op orde heeft. In 2015 legt toezichthouder ACM EnergieFlex al een last onder dwangsom op wegens overtredingen van de Wet handhaving consumentenbescherming. EnergiefFex vermeldde de hoogte van de netbeheerkosten niet duidelijk en informeerde consumenten niet goed over de bedenktermijn. Daarnaast voldeed EnergieFlex met haar rekenmodule niet aan het geadverteerde ‘Aanbod op Maat’.

Ook draagt de ACM EnergieFlex op om haar administratieve organisatie en interne controle op orde te brengen. De energieleverancier moet haar achterstanden in de facturatie wegwerken en ervoor zorgen dat er geen nieuwe achterstanden ontstaan.

In 2016 wordt het bedrijf hoofdsponsor van de Nijmeegse voetbalclub NEC en betaalt daar volgens sportmarketingbureau SportNext zo’n 400.000 euro per jaar voor.

Jaap Bakker wordt december 2016 directeur. Die heeft voorheen bij een callcenter gewerkt en een internationaal groothandelsbedrijf in accessoires voor motorfietsen overgenomen.

De directie besluit dat EnergieFlex gaat meedoen aan de energieveiling van de Consumentenbond. Ze krijgen er een flink aantal klanten bij.

In 2018 gaat het mis. Het bedrijf sluit voornamelijk contracten af op de kortetermijnmarkt of spotmarkt. De spotprijzen zijn lange tijd goedkoper dan de prijzen op de langetermijnmarkt (forward prices), maar mede door CO2 belastingen wordt de ingekochte energie steeds duurder.

Het faillissement najaar 2018 is dan ook te wijten aan een stijging van de energieprijzen die het bedrijf niet volledig kon doorberekenen aan de klant. Innova neemt de klanten van het energiebedrijf over.

De twee bestuurders krijgen naderhand elk een boete van 63.000 euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) opgelegd. EnergieFlex had onterecht afsluitkosten in rekening gebracht bij enkele honderden klanten. Het ging om klanten die hun prepaid-energiecontract voor onbepaalde tijd opzegden. Het is verboden om bij het opzeggen van deze contracten afsluitkosten te rekenen.

Verder maakte EnergieFlex het moeilijker over te stappen door er onvoldoende voor te zorgen dat op de einddatum voldoende gegevens van de energiecontracten beschikbaar waren. De andere energieleveranciers hadden hierdoor geen zicht op wanneer een contract afliep.

Bakker verlaat het bedrijf door ‘verschillen in ethiek’ ruim voordat ACM de vergunning intrekt, en richt september 2018 (als EnergieFlex wankelt) zijn eigen bedrijf Welkom Energie op, wat hij in interviews ‘Mijn versie van 2.0 van EnergieFlex’ noemt. Ook hier is letterlijk iedereen welkom. ‘We maken geen onderscheid naar ras, geslacht, religie of overtuiging en dragen graag een steentje bij aan een tolerantere maatschappij,’ zo staat er op de site.

Toch gaat het mis: door de koude winter heeft Welkom Energie meer verbruik moeten voorfinancieren dan gepland. De onverwacht explosief stijgende energieprijzen zorgen ervoor dat het bedrijf niet voldoende kapitaal meer heeft om de komende winter door te komen.

Veel klanten zijn naar het bedrijf overgestapt vanwege een welkomstbonus die hun in het vooruitzicht werd gesteld en worden nu dubbel gedupeerd: zij betaalden soms hoge voorschotten die zij niet meer terugkrijgen. Eneco neemt hun contract over op basis van de huidige, en dus veel hogere, energieprijzen.

De problemen van Welkom Energie, DGB Energie en Enstroga zullen zeker effect hebben op de markt: snelle marketingformules rond energiecontracten zullen voortaan door consumenten worden gewantrouwd ten voordele van grote partijen die iets meer vlees op het bot hebben.

Bakker meldt aan Emerce dat het bedrijfsmodel van EnergieFlex ‘absoluut geen inspiratie heeft gegeven. Hooguit inspiratie om het vooral niet zo te doen.’

‘Een gezonde hedgingstrategie heeft altijd nog de noodzaak van spot settlement,’ zegt Bakker over de activiteiten van zijn bedrijf op de kortetermijnmarkt. ‘Dus als de suggestie wordt gewekt dat net als bij EnergieFlex alleen gespeculeerd werd op short posities dan zit je er naast. Deze tijd maakt het alleen complexer.’

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond