Deel dit artikel
-

Enertel en Versatel verwerven WLL-frequenties

Enertel en Versatel hebben tijdens de veiling van frequentiegebied voor Wireless Local Loop (WLL) elk een licentie weten te bemachtigen. De verkoop leverde de overheid 4,76 miljoen euro op. Versatel zegt open te staan voor "goede plannen" om in het verworven frequentiegebied ook met wifi te experimenteren.

Enertel kocht het frequentiegebied 3,5 GHz voor 4 miljoen euro, en krijgt hierover de beschikking voor een periode van twaalf jaar. Versatel kocht het gebied 2,6 GHz voor 760 duizend euro en mag dit gebruiken tot 1 januari 2008. Er waren vijf partijen die boden op de frequentiegebieden, zo meldt het ministerie van Economische Zaken dat de veiling verzorgde. Vanuit het oogpunt van mededinging was besloten om KPN uit te sluiten van de veiling.

De WLL- radiofrequenties zijn bestemd voor het leggen van een draadloze verbinding via breedband over tientallen kilometers. WLL was met name bedoeld om te voorkomen dat er dure kabels in de grond gelegd moesten worden op grote bedrijventerreinen en tussen kantoorgebouwen in steden. Om die reden ziet het ministerie van Economische Zaken een rol voor WLL binnen het midden- en kleinbedrijf.

Het frequentiegebied 2,6 GHz dient na 1 januari 2008 weer vrijgemaakt te worden voor gebruik bij de uitbreiding van umts. Al bij de veiling was er kritiek op de manier waarop hiermee omgesprongen werd door het ministerie. Telecomdeskundige Jaap van Til zei tegenover Emerce dat het stuk frequentie bij uitstek geschikt zou zijn voor experimenten rond wifi. Hij sprak de verwachting uit dat de nieuwe eigenaar het frequentiegebied braak zou laten liggen in afwachting van de komst van umts.

Marc van der Heijden, chief regulatory officer & vice president public affairs bij Versatel, zegt dat het bemachtigde frequentiegebied wordt gebruikt om "het bestaande netwerk aan te vullen en te complementeren". Het bedrijf ziet de frequentieband die het nu bezit als een brug tussen het eigen glasvezelnetwerk en de plekken waar bedrijven nog geen aansluiting hierop kunnen krijgen. Vanaf de zendmast is het breedbandsignaal tot 4 kilometer door te zenden, aldus Van der Heijden.

Het bedrijf beschouwt de frequentieband die het nu bezit ook als "vast umts" en wil ervaringen opdoen met diensten hiervoor, zegt Van der Heijden. Wanneer de huidige licentie afloopt zal Versatel mee kunnen bieden bij een nieuwe toewijzing van dit frequentiegebied, aldus Van der Heijden. Partijen die ruimte willen 'leasen' voor het aanbieden van wifi-diensten zijn welkom, aldus Van der Heijden. "Zoals we ook aan tientallen isp's capaciteit verlenen." Bovendien kunnen partijen "met goede plannen" ook aankloppen om te bekijken hoe er snel diensten ontwikkeld kunnen worden, aldus Van der Heijden. "Dat moet wel snel kunnen. We zijn geen laboratorium.

Enertel zegt dat het "zo spoedig mogelijk" wil starten met het bouwen van "een nieuw en volledig onafhankelijk netwerk" naast de bestaande telefoon- en kabelnetten. Het wil hiermee op breedband gebaseerde spraak- data- en internetdiensten aanbieden met een snelheid die "twintig maal sneller" is dan xDSL. "Medio 2004 zullen de eerste diensten aangeboden worden."

Cees Meeuwis, ceo Enertel, zegt: "De breedband netwerk-toegangsdiensten zullen beschikbaar komen voor zowel zakelijke klanten als de consumenten. Aan de zakelijke markt gaan wij rechtstreeks leveren, de consumentenmarkt zullen wij indirect gaan bedienen via bestaande service providers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond