Deel dit artikel
-

Wordt Eredivisie Fox Sport?

Eredivisie Live wordt wellicht een algemene sportzender nu 51 procent van de aandelen van het bedrijf in handen komen van omstreden mediamagnaat Rupert Murdoch. De Telegraaf onthulde vandaag dat Fox voor twaalf jaar de uitzendrechten van de Eredivisie in de wacht heeft gesleept.

In ruil daarvoor neemt Fox een meerderheidsbelang in Eredivisie Live. Zelf heeft Fox geen (eigen) zenders in Nederland, behalve de buitenlandse formules National Geographic Channel en de digitale zenders 24Kitchen, Nat Geo Wild en FOXlife.

Met het in Londen gesloten geheime contract zou een bedrag zijn gemoeid van een miljard euro, het hoogste bedrag dat ooit in Nederland voor voetbalrechten is betaald.

Volgens Eredivisie CV staat de overeenkomst los van de samenvattingen van de wedstrijden, die de NOS nu uitzendt. Daarover moet wellicht weer apart onderhandeld worden. FOX heeft alleen de rechten gekocht van het live uitzenden van de eredivisiewedstrijden. Die rechten lagen bij de voetbalclubs zelf.

Sinds 1997 hebben de achttien Eredivisie clubs zich verenigd in een zelfstandige rechtsvorm. Oorspronkelijk was dit een Naamloze Vennootschap (NV), later werd het de Eredivisie CV. Eredivisie Live heeft ruim een half miljoen abonnees die een volledig betaald abonnement hebben. In totaal zijn er zo’n 1,2 miljoen kijkers.

Het is nog onduidelijk wat de deal met Fox precies inhoudt. Naast de live wedstrijden zijn er nog een aantal mediarechten beschikbaar voor exploitatie. Zo is enkele jaren terug de samen met Endemol Sport de Eredivisie Media en Marketing CV (EMM CV) opgericht. Die exploiteert de mobiele portal m.eredivisielive.nl met onder meer (video)nieuws, interviews, samenvattingen en een ‘goal alert’-service, waarmee men binnen enkele minuten nadat er gescoord is het doelpunt kan bekijken op de mobiele telefoon.

De verwachting is dat bij de nieuwe zender ook andere sporten aan bod komen, waarmee de voetbalclubs dan toch weer het oude ideaal van een zelfstandige sportzender zou kunnen verwezenlijken. In de jaren negentig mislukte al eens een soortgelijk initiatief van de  KNVB en een consortium bestaande uit Endemol Sport, Philips, Nuon, ING Bank, Telegraaf Holding, KPN en enkele andere bedrijven. Sport 7 moest een betaalzender worden, maar bleek te weinig kijkers trekken. Na twee maanden werd de zender van de kabel gehaald.

Mogelijk krijgt Eredivisie Live ook de beschikking over buitenlandse uitzendrechten. Rupert Murdoch kocht als Sky eerder dit jaar ook al de rechten van de Duitse Bundesliga.

De NOS heeft inmiddels laten weten dat het men de samenvattingen van wedstrijden in de eredivisie ook na dit seizoen graag wil blijven uitzenden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond