Deel dit artikel
-

Ericsson Nederland snijdt niet in Bluetooth-R&D

Ericsson gaat niet snijden in zijn Bluetooth-R&D, die in Nederland in Emmen wordt verricht, zo benadrukt het bedrijf. Het onderzoek in Drenthe dat niet te maken heeft met Bluetooth verdwijnt wel, samen met de hele R&D-vestiging in Enschede. Daarmee staan in totaal minstens driehonderd en mogelijk 410 banen op de tocht.

"Bluetooth behoort voor ons tot de core technology", aldus VP Marketing & Communicatons Hans Krusel. "Het is een technologie waar we nog veel onderzoek naar doen en steeds meer licenties van verkopen." Krusel noemt onder meer het groeiend aantal producten als PDA's, printers en fototoestellen dat geschikt is voor Bluetooth.

Wereldwijd concentreert de R&D van Ericsson – dat zich toe heeft gelegd op telecomnetwerken sinds de consumententak deel uitmaakt van Sony Ericsson – zich voortaan op 3G-telefonie, zo legt Krusel uit. Ericsson stopt daarbij de ontwikkeling van een aantal andere technologieën en sluit zestig van de tachtig R&D-centra die het wereldwijd heeft. Eén van die centra is de vestiging in Enschede, dat in het tweede kwartaal van 2003 alle activiteiten moet hebben beëindigd. Daarmee verdwijnen driehonderd arbeidsplaatsen in het centrum, waar software wordt ontwikkeld die antennes en centrales in het netwerk aanstuurt.

Bij Ericsson in Emmen mogen de 25 mensen die Bluetooth-onderzoek doen blijven. Voor circa 110 anderen wordt elders werk gezocht. De R&D-unit in Rijen – waar 375 mensen software ontwikkelen voor intelligente netwerken (voor diensten als MMS) – blijft volgens Krusel intact. Eerder dit jaar schrapte Ericsson al 205 banen op deze drie vestigingen.

Belangrijkste oorzaak van de malaise bij Ericsson zijn volgens Krusel de problemen bij mobiele operators die hun investeringen in nieuwe telecomnetwerken uitstellen. Krusel: "Daardoor moeten wij ons richten op een omzetniveau van twaalf miljard euro, waar dat twee jaar geleden bijna het dubbele was. We draaien al anderhalf jaar met verlies en moeten onze kosten met een miljard euro terugbrengen."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond