Deel dit artikel
-

Essent bekritiseerd om uitspraak over “speculatieve” dotcoms

Nieuwe energiebedrijven die sterk gebruik maken maken van internet zijn verontwaardigd over uitlatingen van Essent -directeur Marc van 't Noordende. Hij stelde dat partijen als Energiebedrijf.com en EnergyXS met hun werkwijze aan "pure speculatie" doen. EnergyXS gaat een rectificatie eisen vanwege "vele onwaarheden die onze concurrentiepositie in gevaar brengen." Energiebedrijf.com zegt dat Essent laat zien dat het "zenuwachtig wordt" van de nieuwe concurrentie.

Van 't Noordende doet zijn uitspraken in een opinie-artikel in het Financieele Dagblad van gisteren. Het stuk is geschreven in reactie op een eerder artikel in dezelfde krant waarin geconstateerd wordt dat 'dotcom-energiebedrijven' inmiddels tien procent van de markt voor energielevering aan middelgrote bedrijven in handen hebben. Vanaf 1 januari wordt deze markt geliberaliseerd, waarbij productie en verkoop van energie twee verschillende markten zijn geworden. Dit opent de weg voor nieuwe verkopers van energie, waaronder niet alleen nieuwe partijen die voor hun dienstverlening sterk op internet leunen.

Deze nieuwe energiebedrijven werven al enige tijd klanten, om op deze manier al een zo groot mogelijk marktaandeel te hebben zodra de markt wordt vrijgegeven. Enkelen, waaronder Energiebedrijf.com, geven hun nieuwe klanten een korting op hun huidige energierekening als ze zich bij hen aanmelden als klant. Vanaf 1 januari zijn deze bedrijven dan officieel klant en krijgen ze energie via hun nieuwe leverancier. EnergyXS zegt dat het met een levering van electriciteit in combinatie met energiebesparende services kan zorgen voor lagere energiekosten. Energiebedrijf.com claimt contracten voor langere termijn af te sluiten en op basis van volume kortingen te kunnen bedingen. Beide bedrijven zeggen hun klanten een gunstig tarief te kunnen geven na 1 januari.

Volgens Van 't Noordende betreft dit "pure speculatie". Volgens hem anticiperen de nieuwkomers op lagere energieprijzen als gevolg van de liberalisering en de daarmee samenhangende toename van de concurrentie, ze hebben volgens hem hun hun huidige prijzen daarop al ingesteld. "De electriciteitsprijs waarmee nieuwkomers hun marktaandeel kopen ligt (?) onder de huidige marktprijs, vaak zelfs onder de kostprijs van de producenten." Volgens Van 't Noordende heeft "het speculatieve gedrag van de nieuwkomers een sterk prijsopdrijvend effect", omdat ze zich niet hebben verzekerd van toevoer, niet zelf energie opwekken ("ze verkopen een product dat ze niet hebben en ook niet kunnen produceren"), en straks op de energiemarkt gaan inkopen. Deze grotere vraag zorgt voor stijgende prijzen, waarschuwt hij.

"Het is onzekerheid opwekken, een bekende tactiek die ook is toegepast door KPN toen de telecommarkt werd vrijgegeven", zegt directeur Kees Donkervoort van Energiebedrijf.com. "Het is niet waar dat we momenteel prijsafspraken maken waarbij energie onder de kostprijs wordt verkocht. Het is ook niet zo dat we levering aan onze klanten niet garanderen, we dekken dit af met contracten die we hebben met twee toeleveranciers. Bovendien kan Essent zelf ook niet voldoende energie opwekken om in de behoefte van al zijn klanten te voorzien, het dient ook in te kopen." Volgens Donkervoort passen de opmerkingen van de Essent directeur binnen de strijd om de geliberaliseerde energiemarkt. "Blijkbaar maakt men zich druk over het aandeel dat wij en andere energiebedrijven van ze weten af te nemen." Volgens Donkervoort heeft Energiebedrijf.com inmiddels drie procent van de markt voor middelgrote bedrijven in handen.

EnergyXS zal van Essent een rectificatie eisen, laat algemeen directeur Jaap van der Velde weten. "Er staan onwaarheden in het artikel en het stelt ons in een kwaad daglicht. Het is een suggestief verhaal." Daarnaast zal EnergyXS zelf een weerwoord gaan inzenden voor de opiniepagina van het Financieele Dagblad. "De uitingen van Van 't Noordende getuigen van angst voor de marktwerking", zegt Van der Velde. "We zijn ten eerste geen dotcom-energiebedrijf. We verkopen momenteel niet via internet. Bovendien wordt bij elke openbare aanbesteding bewezen dat we niet onder de marktprijs verkopen en dat ieder kilowatt-uur dat we aan onze klant leveren ingedekt is met een inkoopcontract." EnergyXS verwacht per 1 januari ongeveer vijf procent van de markt voor middelgrote bedrijven in handen te hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond