Deel dit artikel
-

eTravel Europe: reiswereld zoekt innovatie in samenwerking

Innovatie in de reisindustrie kan alleen door samen te werken met partners in en buiten de value chain. Van developers en startups tot blockchaintechnologie en chatbots – alles en iedereen kan een bijdrage leveren, bleek tijdens de eerste editie van eTravel Europe gisteren in Amsterdam. Dit betekent ook dat de scheidslijn tussen disruptors en de gevestigde orde snel aan het vervagen is.

Vicepresident EMEA Marcello Mastioni van HomeAway, dat bemiddelt tussen 1,2 miljoen vakantiehuiseigenaren  en -huurders, slaagde erin in zijn presentatie niet één keer het woord Airbnb in de mond te nemen. Toen hij toch werd gevraagd naar deze concurrent, reageerde hij afhoudend. “We richten ons niet op dezelfde doelgroep. Onze gasten verblijven meer dan zeven dagen in een accommodatie buiten de stad en reizen in groepen van vier of meer. Bij Airbnb gaat het om een kort verblijf, meestal in de stad en gemiddeld twee personen. Natuurlijk bieden wij ook appartementen in steden aan en geldt het omgekeerde voor Airbnb. Dus in die zin kruipen we dichter naar elkaar toe, dat klopt.”

Wat HomeAway voor heeft op Airbnb is dat het bedrijf een jaar geleden is overgenomen door Expedia. “Een deel van ons aanbod van vakantiewoningen wordt ook via Expedia aangeboden en dat levert een nieuwe doelgroep op van 400 miljoen mensen wereldwijd vergeleken met de 100 miljoen die we zelf bereiken. Enige obstakel is dat vakantiewoningen vaak niet direct te boeken zijn. Er gaat een mailwisseling aan vooraf met de eigenaar. Wij zijn druk bezig om ‘instant booking’ mogelijk te maken. Dan worden we trouwens ook interessant voor de zakelijke markt.”

Overigens omarmt HomeAway disruptors in andere markten die iets toe kunnen voegen aan het huisjesproduct. Zo werkt het bedrijf samen met Uber voor het grondtransport en/of luchthaventransfers van gasten.

Developers houden het bij concepten

Bij Transavia wordt innovatie bewust gezocht in samenwerking met nieuwe spelers, al is de airline daar nog een beetje zoekende in, aldus Vincent Thamm. “Deelname aan een hackathon leerde ons dat er heel coole ideeën uit voortkomen, maar developers zijn niet geïnteresseerd in het vervolgtraject. Daarom zien we meer in een partnerschap met start-ups, die voorbij de conceptfase zijn. Zo gaan we samen met Flamyngo passagiers persoonlijke reisgidsen aanbieden van de bestemming die ze hebben geboekt. Maar we kijken ook binnen ons eigen ecosysteem naar mogelijkheden voor co-creatie. Met touroperator Neckermann hebben we bijvoorbeeld een soort vakantiechecklist-app ontwikkeld voor onze gezamenlijke klanten.”

Dat ecosysteem is aan verandering onderhevig, erkent Thamm. En ook de rol die Transavia speelt in de reisketen is niet per se veiliggesteld. “Over tien jaar word ik wakker in het weekend en vraag ik aan mijn telefoon waar ik heen zal gaan. Die komt met de suggestie voor de Middellandse Zee. Met de supersnelle Hyperloop-trein ben ik in anderhalf uur in Zuid-Frankrijk, dus ik kan er een dagje van maken of het hele weekend blijven. Ik word opgehaald van het station door een zelfrijdende Uber-taxi en bekijk de stad met behulp van augmented reality. Spullen die ik zie koop ik met mijn telefoon zonder dat ik een winkel in hoef te gaan en ik bestel avondeten bij LeftoverSwap. Dit scenario betekent dat alle partijen die we nu zouden gebruiken om zo’n weekendje weg te boeken, over tien jaar niet meer nodig zijn. Over dergelijke disruptie moeten we nu nadenken en in actie komen.”

Reden voor Thamm om onder andere na te denken over de mogelijkheden van blockchain voor Transavia. “Het staat nog in de kinderschoenen, maar in principe zou je geen reserveringssysteem meer nodig hebben met blockchain.”

Maar ook selfservice, AR, VR, LiFi (internet op basis van de snelheid van het licht), chatbots en zelfs ruimtereizen noemt Thamm als mogelijk waardevol voor de luchtvaartmaatschappij. De vooruitgang tegenhouden kun je niet, dus dan kun je nieuwe technologieën maar beter in je businessmodel opnemen, is zijn boodschap.

Personalisatie en beleving

Personalisatie en beleving blijven buzzwords voor de reiswereld. Voor Meike Heynens van Design Hotels is de grootste uitdaging om het gevoel dat de aangesloten hotels een gast geven over te brengen. Daarvoor werd ter gelegenheid van de aansluiting van Design Hotels bij Starwood Preferred Guest, het loyaliteitsprogramma van de gelijknamige hotelketen, een campagne gelanceerd die puur was gericht op het oproepen van de beleving waar Design Hotels voor staat. Die keuze werd mede ingegeven doordat elk Design Hotel anders is qua inrichting, locatie en aantal kamers.

Met een budget van 250.000 euro werden films en foto’s gemaakt die een verhaal vertellen over de bestemming waar een Design Hotel is gevestigd. “Het resultaat is dat bezoekers 20 procent meer pagina’s bezoeken en 34 procent langer op de website blijft,” vertelt Heynens. Daarnaast heeft Design Hotels personalisatie toegepast in de campagne. “We versturen in totaal 75 procent meer nieuwsbrieven, maar de ontvanger krijgt er niet meer, want we selecteren welke boodschap we naar wie sturen.”

Het is te vroeg om te zeggen wat het resultaat is van de campagne, maar volgens Heynens levert de focus op beleving zeker meer conversie op. “Dat was niet het doel, maar is natuurlijk wel een prettige constatering.”

Personalisatie wordt door de meeste reisaanbieders als de heilige graal te zien die leidt tot hogere conversie. Sebastian Fallert van Secret Escapes, een members-only site waar luxe hotels met korting te boeken zijn, ziet echter nog te weinig succesvolle voorbeelden. “Personalisatie in de reisbranche is gewoon heel moeilijk. Natuurlijk zien we waar jij op klikt in onze nieuwsbrief, maar dat betekent niet dat we precies weten waar je naar op zoek bent. Dat is heel erg ingewikkeld om vast te stellen.”

Ingewikkeld, maar niet onmogelijk met de juiste technologie. Bij Hotelchamp hebben zich inmiddels meer dan vijfhonderd hotels aangesloten die met behulp van deze Nederlandse start-up meer directe boekingen willen genereren. Daarvoor zijn twaalf verschillende tools ontwikkeld, zoals een pop-up met een kortingsaanbod of een chatfunctie. “Op basis van gedrag, doelgroepen en data uit de markt kunnen wij de tools steeds specifieker en relevanter maken op klantniveau,” aldus medeoprichter Kristian Valk. “Daardoor kunnen we dynamisch customer journeys creëren. Iemand die een romantisch weekend Parijs wil boeken, is immers gevoelig voor een andere boodschap dan een zakenreiziger met dezelfde bestemming.”

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Jos

Als de visie van Thamm klopt, waarom zou ik dan nog naar Zuid-Frankrijk reizen? Ik kan deze trip dan ook in mijn LiFi/VR enabled ‘Holiday Pod’ in mijn eigen huis, beleven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond