Deel dit artikel
-

EU stemt in met gunstige regeling internetradio

De Europese Commissie heeft regels rond het uizenden van televisie en radio via internet versoepeld. Een licentie gekocht in een EU-land is in meerdere landen geldig, bovendien mag een zender een licentie kopen in een land naar keuze. Dat stimuleert de concurrentie, meent de Commissie.

Het voorstel om verkoop van licenties te veranderen is afkomstig van EU-Commissaris Monti, verantwoordelijk voor concurrentie binnen de EU. De afspraken gelden voor de landen in de Europese Economische Ruimte (EER), dat zijn de 15 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. In dit geval zijn echter Spanje en Frankrijk uitgezonderd. De overeenkomst geldt ook voor enkele gebieden buiten de EU, namelijk Centraal- en Oost-Europa, Azië, Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Wanneer de regels van kracht worden is nog niet duidelijk, eind volgend jaar

Tot op heden dienden televisie- en radiozenders die ook via internet uitzenden, in jargon 'simulcasting' genoemd, hiervoor een afzonderlijke licentie aan te vragen. Niet alleen in het land waarin de programma's worden uitgezonden, maar ook in de landen waarin ze vervolgens via internet te beluisteren en bekijken zijn. Een omslachtige bedoening, die uitzenden via internet niet bepaald stimuleerde. Volgens de nieuwe regels is een licentie uit een van de EER-landen geldig in alle eerder genoemde landen en gebieden.

Bovendien krijgen zendgemachtigden het recht om een licentie te kopen in een ander land dan waarin ze gevestigd zijn. Dit betekent dat instanties die deze licenties verkopen concurrentie met elkaar zullen aangaan, zo is de verwachting. In Nederland is Sena verantwoordelijk voor verkoop van de licenties. Eind 2003 verwacht de Europese Commissie hier voorstellen over te kunnen behandelen.

Monti zegt in een reactie: "De totstandbrenging van een legitieme markt voor zogenaamde simulcasting zal zowel consumenten als rechthebbenden ten goede komen. Consumenten zullen van nagenoeg overal ter wereld toegang krijgen tot hun favoriete radio- en/of televisiemuziekprogramma's. Tezelfdertijd zorgt het uitgewerkte kader ervoor dat de rechthebbenden een billijke vergoeding ontvangen."

Deel dit bericht

1 Reacties

M.B. Franssen

Zolang mobiele providers 1 euro tot wel 25 euro per MB traffic vragen (traffic op het reguliere Internet kost nog geen 0,005 euro per MB) zal wireless breedband content een loze belofte blijven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond