Deel dit artikel
-

EU verscherpt regels voor internationale onlinehandel, Chinese pakketjes fors duurder

De EU voert nieuwe regels in voor online winkelen, waardoor de meerderheid van de Chinese pakketten belastbaar zal worden. Ook moeten Chinese detailhandelaren Europese vertegenwoordigers benoemen.

Bij Amazon in Spanje, Frankrijk en Italië maken Chinese verkopers al meer dan de helft uit van de grootste handelaren op de marktplaats, zegt marktonderzoeksbureau Marketplace Pulse.

Vanuit de Thuiswinkel Markt Monitor blijkt dat we in Nederland in 2019 1,1 miljard euro uitgaven aan producten vanuit het buitenland. De Chinese webwinkels, zoals AliExpress, staan met bijna 33 procent op de eerste plaats.

Een reden voor de opmars van de Chinese retailers is dat ze Europese klanten rechtstreeks bevoorraden via platforms zoals Amazon of AliExpress. Ook betalen ze vaak geen invoerrechten en trekken ze zich weinig aan van de productveiligheid.

Begin juli treden nieuwe EU-belastingregels in werking voor bestellingen van niet-Europese online retailers. De belangrijkste wijziging is de afschaffing van de huidige vrijstellingsgrens van 22 euro voor directe invoer. Hierdoor is op alle pakketten 19 procent importbelasting verschuldigd. Daarnaast zullen dealers in de toekomst voor alle zendingen een douaneaangifte moeten invullen.

De prijzen van Chinese artikel zullen daardoor sterk stijgen. Mocht je iets van 22 euro willen besteden dan ga je straks 4 euro 84 aan BTW bijbetalen en zo ongeveer 13 euro aan handlingskosten voor de bezorger. Dan ben je geen 22 euro kwijt voor het product, maar bijna 40 euro.

Brussel verwacht veel van de maatregelen. De belastinghervorming zal zorgen voor ‘eerlijke concurrentie tussen Europese en buitenlandse marktdeelnemers op de e-commercemarkt’, schrijft de Brusselse overheid in een brochure. Zij verwacht een extra belastingopbrengst van 7 miljard euro per jaar.

Organisatie GS1 raadt retailers aan om marktplaatsen de BTW-aangifte te laten verzorgen want zij weten wie er koopt, tegen welke prijs en waar het pakket moet worden afgeleverd.

Zij kunnen verder de autoriteiten voorzien van unieke identificaties voor het product, het Global Trade Item Number (GTIN), de verkooptransactie een Global Shipment Identification Number (GSIN) waarin de prijs is vastgelegd en de pakketidentificatiecode, een GS1 Serial Shipping Container Code (SSCC) om een geautomatiseerde controle mogelijk te maken. Op die manier kan de klant zijn pakket zonder problemen tegemoet zien.

Deel dit bericht

13 Reacties

W.Maatman - Active Vision - Crossmark

Ja, heel goed dat dit eindelijk geregeld wordt. Weet niet waarom dit 10 jaar heeft moeten duren. Ook moet er een bindende prijsafspraak komen voor de verzendkosten van retouren en een bindende termijn voor de afhandeling hiervan.
Wij moeten wel de baas blijven in de EU en niet China.

Hugo Vis

Eindelijk een actie die effect heeft! En nu Amazon c.s. ook belasting laten betalen, net zoals alle andere bedrijven.
Oh ja, bij Booking.com niet meer boeken hè,

Ralf

“Organisatie GS1 raadt retailers aan om marktplaatsen de BTW-aangifte te laten verzorgen want zij weten wie er koopt, tegen welke prijs en waar het pakket moet worden afgeleverd.” Als platformen dit gaan doen voor haar buiten de EU leveranciers zijn ze dan ook daarmee ook gelijk verantwoordelijk wanneer een artikel ondeugdelijk is, niet voldoet aan wetgeving of inbreuk maakt op een merk? Zij weten immers wie er koopt, tegen welke prijs en waar het heen moet. Dan mag ik aannemen dat ze dan ook weten in welk land het aan welke richtlijnen moet voldoen en dat ze juridisch aansprakelijk worden?

Jos

Enig idee wat dit met de kleine MKB shop doet die wel eens artikelen in China koopt?

Erwin

Goede eerste stap, al verdient China eigenlijk extra aandacht. Het feit dat er geen verzendkosten hoeven te worden betaald, sterkt mij in het idee dat er sprake is van staatssteun. Uit eigen ervaring weet ik dat het versturen van pakketjes vanuit China naar de EU gewoon prijzig is. Gezien de verkoopprijzen kan het dus gewoon niet dat dit gratis wordt aangeboden.

Thomas

Leuk maar dit gaat niks oplossen, deze kosten worden direct doorberekend naar de consument.

Teun

Jammer voor de films, boeken en cd’s die ik regelmatig in Engeland koop…

Arne de Vos - Webmaster resources

Er zijn ook kleine ondernemers in China, Thailand, etc. die zaken doen met Europese ondernemers. Denk aan zelfstandigen die ambachtelijke producten maken, kleine productiebedrijven, etc. Zij worden ook getroffen door deze maatregelen. Het zal uiteindelijk weer in balans komen, maar in het begin zullen veel non-EU ondernemers er flink last van hebben. Het gaat niet alleen om de mega fabrieken en het grote Aliexpress in dit geval.

Luc Mattys

Het zat er al lang aan te komen. Maar, of dit de ideale oplossing is weet ik niet. Heel veel producten die vandaag in de winkels liggen en online nog een veelvoud daarvan, komen uit het buitenland, veelal China dus. Al die producten gaan dus duurder worden. In heel veel gevallen zullen er geen alternatieven van Europese fabrikanten zijn. Hierdoor betaald de consument het gelag of verdwijnt mogelijk het product van onze markt’. Bedrijven zoals de Action zullen hier zeker hinder door ondervinden. Ook zullen heel wat kleine Dropshippers de boeken sluiten vanwege de prijs en complexe procedures. Op de langere termijn zullen er best wel nieuwe bedrijven binnen Europa opgestart worden, door chinese producenten. Ik vraag me ook af hoe het dan zal gaan met het grote distributiecentrum van Alibaba in Luik die mogelijk wel eens als grote winnaar uit de bus kunnen komen. Afwachten dus.

Floris Jan - Floris Jan

Onder de noemer ‘gelijk speelveld’ is het goed dat nu overal btw betaald dient te worden; Eens. Maar daarbij de vrij forse 13 EUR inklaring geeft daar gelijk een heel eigen wending aan, naar mijn mening.

Daarmee zijn al die goede intenties er weer af en wat overblijft is ouderwets het EU-burgertje laten betalen. Dat is schijnbaar de ultieme droom van iedere politici, mensen meer laten betalen. De rest is allemaal ‘moeilijk’, ‘langzaam’, en bakken geld uitgeven aan verspilling, nutteloosheid en oplichting schijnt ook niets aan te doen te zijn..

Al met al , ja btw, nee inklaring. De consument is de dupe.

Ronald Lindeman

voor kleine aanschaffingen voor verzamelaars op ebaysites wordt dit een veel te kostbare zaak om nog te kopen.
ebay heeft zo’n all-in systeem al incl dubbele verzendkosten,invoerrechten en inklaringskosten.
bij een kleine aankoop van 10 Engelse ponden krijg je er dan nog 15 pond bovenop.vanuit de Usa krijg er bedragen van 10tallen dollars bovenop!
Bovendien is er voor dit soort handel totaal geen alternatief aanwezig.
als je het in het vliegtuig meeneemt dan hoef je over 150 euro geen invoerrechten te betalen,dus die vrijstelling van 22 euro was al heel laag en het is nu belachelijk dat je helemaal geen vrijstelling meer hebt.
wat leveren deze kleine aankopen nu op??? alleen maar meer werk voor de verkopers en meer geld voor de kopers die nu moeten afzien van kleine aankopen ook gezien de bijkomende kosten!
ik kreeg ook wel eens bij een rekening voor 25 euro aankoop een totaalbedrag van 43 euro incl invoerrechten en 15 euro inklaringskosten,want boven de 22 euro geldt er geen vrijstelling!
dus helaas stoppen vanaf 1/7 mijn aankopen op ebay.

John Eves

Luc,

Op producten uit china die in de winkels liggen heeft dit geen enkele invloed, hierover wordt altijd al btw en invoerrechten etc afgedragen.
Dit geldt met name voor de chinese webwinkels en dropshippers zoals op amazon, bol, ali etc.
Dit is ook geheel terecht want er was altijd sprake van valse concurrentie.
Nu is dat echter bij amazon nog steeds zo omdat zij geen cent belasting betalen en alle webshops in Nederland wel netjes belasting afdragen en hierdoor weggeconcurreerd worden.

bert

Behoorlijk kromme regeling. Feitelijk zijn Amerikaanse en Britse winkels ook inees de EU als klanten kwijt. Ze hadden beter op portokosten kunnen gaan zitten en die oude internationale postwetten kunnen opdoeken. Zodat pakketje China gegarandeerd duurdere verzendkosten heeft dan binnen de landsgrensen.

Nog gevaarlijker is dat meer marktplaatsen het verzendgedrocht van Ebay gaan kopieren. Global Shipping Program is straks voor iedereen het streven, en dat is qua kosten structuur nog een veel grotere middelvinger naar de EU: Wat GPS doet is inklaringskosten innen bij de klant, de pakketten via een of andere vrijstellingsregeling in Ierland invoeren waardoor als nog geen invoerrechten verschuldigd zijn. Resultaat is dat Ebay eigenlijk alle invoerrechten kan wegsluizen en de klant enorm duur uit is. Bovendien zijn het op je factuur “handelingskosten”, niet declarabel bij de Belastingdienst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond