Deel dit artikel
-

EU wil regels online radio aanpassen

Nieuwe regels die in de maak zijn bij de Europese Unie betekenen een stimulans voor het uitzenden van muziek via internet. De verschillende instanties in de Europese landen die de royalties incasseren mogen dat straks doen in alle landen in de EU. Dit zou concurrentie en lagere prijzen stimuleren.

Televisie- en radiozenders die muziek ook uitzenden via internet dienen daarover royalties af te dragen. In Nederland worden deze 'naburige rechten' geïncasseerd door SENA (Stichting ter Exploitatie van Naburige rechten). Deze instantie is opgezet door het Ministerie van Justitie en dient de vergoedingen te incasseren die muziekuitvoerenden krijgen wanneer hun muziekstuk op radio of televisie wordt gebruikt. Daar is ook internet bijgekomen.

Volgens het voorstel dat bij de EU ligt en is ingediend door EU-commissaris Monti mogen de instanties die royalties incasseren dit ook voor zenders in andere landen doen. Omroepen krijgen daarmee de mogelijkheid een overeenkomst te sluiten met een buitenlandse instantie voor naburige rechten waar de tarieven gunstiger zijn.

Deze instanties dienen dan een onderscheid aan te brengen tussen de daadwerkelijke kosten voor royalties en het deel dat als administratieve kosten wordt geïnd. Omroepen kunnen dan onderling een vergelijking maken welke instantie de laagste administratieve kosten hanteert.

EU-medewerkers meldden tegenover Reuters dat het slechts de eerste stap is in het openbreken van de regels rond royalties. Bij Sena was gistermiddag niemand bereikbaar voor commentaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond