Deel dit artikel
-

Europa neemt toppositie downloaden over

In Europa zijn de meeste downloaders ter wereld actief, een positie die tot voor kort was voorbehouden aan de Verenigde Staten. Dit meldt Nielsen//NetRatings.

Het onderzoeksbureau constateerde dat in oktober er in Europa 9,35 miljoen internetters gebruik maakten van KaZaA , tegenover 8,24 miljoen Amerikanen die van de uitwisseldienst gebruik maakten. De software van KaZaA is nog veruit de meest gebruikte manier om muziek, films en foto's via internet uit te wisselen, volgens Download.com is KaZaA tot op heden 305 miljoen maal gedownload.

De jongste cijfers van Nielsen//NetRatings laten een halvering van het aantal Amerikaanse KaZaA-gebruikers zien in de periode maart tot en met oktober. Daarvoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen, zoals seizoensinvloeden, maar het lijkt erop dat het gebruik is gedaald onder invloed van de juridische stappen die de muziekindustrie in de Verenigde Staten heeft genomen tegen mensen die via software als die van KaZaA muziek aanbieden.

In Europa bestaat een soortgelijke bedreiging (nog) niet, het gebruik van KaZaA en rivalen eDonkey en WinMX blijft om die reden hier sterk. In Duitsland heeft KaZaA de sterkste positie, meldt Reuters, met 1,95 miljoen gebruikers in de maand oktober. Andere landen waar de uitwisseldienst sterk vertegenwoordigd is zijn Frankrijk, Engeland en Spanje.

Deel dit bericht

2 Reacties

Henk

De kop "Europa neemt toppositie downloaden over" van het artikel werpt in eerste instantie meer vragen op dan deze beantwoord. En uit het artikel blijkt bovendien dat het uit journalistiek oogpunt een slechte kop is, want het dekt de lading niet! De kop die het artikel meer recht doet is: "Meer Europese Kazaa gebruikers dan Amerikaanse" (ofoziets). Want het feit dat er 9,35 miljoen gebruikers zijn wil nog niet zeggen dat die per saldo meer/vaker downloaden. Misschien ligt het aantal downloads van de Yanks – ondanks minder gebruikers – wel hoger! Sterker nog: er is nergens sprake van een/het aantal downloads! Dus de kop slaat dan ook nergens op. Tenzij men het downloaden van het programma zelf bedoelt: dan is inderdaad Europa koploper met het aantal downloads van het programma Kazaa t.o.v. het aantal Amerikanen dat het programma Kazaa heeft gedownload…. Jaja, logica en journalistiek gaan kennelijk niet hand in hand… —– "Toppositie downloaden" slaat op aantal downloaders, zoals ook in de eerste regel van het artikel staat. Het onderzoek ging over het bereik van de filesharing-programma's en niet over het aantal downloads.  Bij het meten van het aantal downloads valt er een onderscheid te maken naar het aantal gedownloade bestanden en naar de omvang van het dataverkeer via filesharing programma's. Dat heeft weer zijn eigen logica, in het laatste geval blijkt sprake van een teruggang van Kazaa in Europa. Meer info hierover is te vinden in {dit artikel; http://www.emerce.nl/archives/nieuws/Media_Marketing/15329.html }.   Redactie EmerceJasper Houtman

Duh

Ik geloof best dat in Europa de absolute hoeveelheid downloads ook hoger ligt. Er is namelijk een extra factor die downloaden voor Europeanen aantrekkelijk maakt: het volkomen achterhaalde distributie-beleid van de (in de states geconcentreerde) entertainment-industrie, waardoor je via p2p allerlei zaken kunt downloaden die soms zelfs pas jaren later op de nederlandse markt of televisie verschijnen. In m'n eigen omgeving merk ik bijvoorbeeld dat met name tv-series die nl-omroepen opzettelijk soms zelfs jarenlang op de plank laten liggen (om dan vervolgens ook nog eens meestal in 4:3 uit te zenden, terwijl die dingen tegenwoordig gewoon in breedbeeld worden gemaakt) massaal gedownload worden. Da's zo'n 400+ Mb per aflevering, dat tikt wel aan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond