Deel dit artikel
-

Europese consumenten klagen over Google

De Europese consumentenbond BEUC heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over Google. De bond protesteert tegen de geplande overname van DoubleClick door Google. De deal zou Google een te dominante positie geven op de online advertentiemarkt en slecht zijn voor de privacy van consumenten.

De Nederlandse consumentenbond is één van de partijen die is aangesloten bij de BEUC. In totaal vertegenwoordigt de organisatie 40 consumentengroeperingen, uit 14 landen.

Google kondigde de overname dit voorjaar aan. De internetgigant betaalt 3,1 miljard dollar voor DoubleClick. De overname moet nog worden goedgekeurd door de financiële toezichthouders.

Eerder klaagden Amerikaanse consumentenorganisaties al over de overname. Deze zijn met name bezorgd over de inbreuk op privacy van internetters. Ook Microsoft en AT&T hebben een klacht ingediend. De Amerikaanse Federal Trade Commission onderzoekt op dit moment of de overname tot een monopoliepositie leidt.

Oneerlijke concurrentie
De brief van de BEUC is gericht aan eurocommissaris Neelie Kroes (concurrentie). In de brief, waaruit de Engelse krant The Guardian citeert, staat dat 'Google een monopoliepositie krijgt in de online advertentiemarkt." Ook zou het bedrijf volgens de BEUC door de overname teveel controle krijgen over gebruikersdata.

De Europese Commissie kan de deal alleen maar beoordelen op concurrentiegronden. Als de EU zou vinden dat de privacy van consumenten wordt geschaad, geeft haar dat niet het recht de overname af te keuren.

DoubleClick is met zijn technologie om beeldadvertenties te tonen volgens sommige bronnen wereldwijd bij zo'n 80 procent van de beeldadvertenties ‘betrokken'. Google heeft een dominante positie op het gebied van tekstadvertenties, zowel binnen de eigen zoekmachine als op sites van externe partijen.

Koppelen van gegevens
De consumentenorganisaties denken dat Google van plan is de zoekgeschiedenis van internetters, die het bedrijf 18 maanden bewaard, gaat combineren met de informatie die DoubleClick heeft over gebruikers. DoubleClick heeft inzicht in het surfgedrag van gebruikers, doordat het cookies plaatst op de computers van iedereen die een site bezoekt met DoubeClick advertenties. Als Google die gegevens zou koppelen aan de heeft het bedrijf inzicht in het zoek- en surfgedrag van de meeste internetters ter wereld.

Die zorgen zijn volgens Google onterecht. Een privacybaas van Google, Nicole Wong, zegt dat haar bedrijf niet van plan is zoveel mogelijk consumentendata te koppelen.

 

Deel dit bericht

6 Reacties

jip

Vreemd dat er tegenwoordig eerst aangeklaagd wordt en daarna pas nagedacht. De kans is levensgroot dat Doubleclick een integraal onderdeel gaat worden van Analytics waarmee veel bedrijven zelf kunnen zien wat er op hun site gebeurd (gratis) Het is nooit en te nimmer mogelijk deze gegevens tot op individueel niveau te achterhalen, dus waar hebben we het over?

jip

http://www.nu.nl/news/1138712/34/Brussel_wil_ook_persoonsgegevens_vluchten_EU_bewaren.html Gaan de consumentenorganisaties hier ook tegen protesteren? Dit is nog wel ingrijpend voor de privacy.

Rene

Gelijk hebben ze.Google wordt een gevaar.E-mail scannen,je huis ongevraagd op google earth,posting op usenet indexeren tot in de eeuwigheid,je zoekopdrachten indexeren.Ik heb google allang de deur gewezen.

Gillis

Google de deur wijzen en hier reageren …??Denkt je echt dat het ergens nog een verschil uitmaakt?Big Brother is ….je weet wel en daar zal niemand nog wat aan veranderen.Privacy is allang nog slechts een uitdrukking en meer niet. Groetjes.

Sjoerd

@ReneEn je mobiel zeker ook? KPN, T-Mobile allemaal bewaren zij je gegevens en weten exact waar je bent. Beetje domme reactie.

Diego

Door de digitalisering en een wereld van All-IP worden gegevens nu eenmaal transparant. Deze beweging is al gebeurd, inderdaad:- mobiele telefonie- internet- applicaties online dus het is te laat om daar definitief iets aan te willen doen. We kunnen alleen nog de grenzen verschuiven.. Groet,Diego

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond