Deel dit artikel
-

Europese durfinvesteringen in fintech nemen fors toe

De durfinvesteringen in Europese fintech-bedrijven zijn in de eerste drie maanden van dit jaar aanzienlijk gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van 2016. In de eerste drie maanden van 2017 investeerden durfkapitalisten voor een bedrag van 610 miljoen dollar in fintech, twee keer zoveel als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek dat KPMG iedere drie maanden uitvoert naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech.

De forse toename in Europa was met name een gevolg van een drietal investeringen van 100 miljoen of meer. Zo kon het Zweedse iZettle een investering tegemoet zien van 175,2 miljoen en verwierven de Britse fintech startups Atom Bank en Funding Circles investeringen van respectievelijk 103,6 miljoen en 101,1 miljoen.

In Europa toonden vooral ondernemingen met hun investeringsfondsen belangstelling voor fintech startups. Hun aandeel in het aantal transacties steeg van ruim 5 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar tot iets meer dan 20 procent in de eerste drie maanden van 2017.

Wereldwijd werd in de eerste drie maanden van 2017 voor een bedrag van 2,3 miljard dollar aan durfkapitaal in fintech geïnvesteerd. Iets meer dan de helft van dit bedrag werd in de Verenigde Staten geïnvesteerd, 1,2 miljard. De investeringen in Azië daalden tot een bedrag van 406 miljoen.

In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China kijken investeerders in toenemende mate naar de prestatie en het rendement van de bedrijven waarin zij investeren, zegt KPMG. Dat betekent dat fintech-bedrijven gedwongen worden om hun schaalbaarheid aan te tonen en duidelijker moeten laten zien hoe ze winstgevend willen worden.

De onzekerheid over Brexit lijkt weinig gevolgen te hebben voor de Europese investeringen in fintech. Het Verenigd Koninkrijk was in de afgelopen drie maanden goed voor de helft van de tien grootste investeringen in fintech. Het land wist in het eerste kwartaal van 2017 ook aanzienlijke buitenlandse investeringen aan te trekken. Zo wist het in Londen gevestigde CurrencyCloud 25 miljoen aan te trekken van Google Ventures.

KPMG verwacht dat de aanstaande invoering van de Payment Service Directive 2 de fintech-investeringen in Europa de komende maanden aanzienlijk zal stimuleren. De belangstelling voor open banking- en API platformen zal hierdoor aanzienlijk toenemen en investeerders zullen veel geld willen steken in allerlei aanvullende technologieën, zoals data & analytics.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond