Deel dit artikel
-

Nederlandse investeringen in fintech blijven achter

De financiële sector investeert internationaal vijftien procent van de omzetten in vernieuwende en mogelijk ontwrichtende fintech. Bij Nederlandse financials ligt dat percentage op de helft: acht procent. Opvallend, want een nieuw PwC-rapport laat zien dat de sector verwacht een kwart van zijn omzet aan nieuwe spelers te verliezen.

Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1.300 topmanagers van financiële instellingen en fintechs in 71 landen. De resultaten zijn duidelijk: zowel de gevestigde spelers als de opkomende partijen verwachten grote verschuivingen in de komende jaren. Technologie drijft verandering van hoe consumenten, bedrijven en corporates financieel zakendoen.

Zaken als blockchain, biometrie, kunstmatige intelligentie, identiteit- en toegangsbeheer en mobiel betalen maken zij diensten goedkoper, gemakkelijker en sneller. En regelgeving als PSD2 zorgt ervoor dat het niet per se de gevestigde partijen zijn die financiële diensten aanbieden op de aanwezige infrastructuur. Een nieuwe speler kan net zo makkelijk een ‘mobiele bank’ beginnen. Getuige bijvoorbeeld N26 dat Europees uitrolt of de spin-off Tellow van Rabobank.

Negen van de tien door PwC ondervraagde partijen verwacht een substantieel deel van hun business te verliezen aan nieuwkomers. Ze denken dat ze gemiddeld een kwart van hun omzet kunnen kwijtraken aan fintechbedrijven.

Eugénie Krijnsen, partner bij PwC en specialist in fintech, signaleert dat nieuwkomers en corporates elkaar steeds makkelijker vinden voor samenwerking. In Nederland heeft 65 procent van de financials al samenwerkingen met fintechs. Internationaal is dat 45 procent.

Overigens zijn het niet enkel startups die zich steeds vaker op het terrein van den financiële sector begeven. Het Global FinTech Report 2017 schetst dat ook e-tailers, socialmediabedrijven en globale techspelers hard op de trom slaan.

Hoewel Nederlandse spelers verhoudingsgewijs een kleiner omzetaandeel in fintech investeren dan andere Europese partijen, verwachten ze daar wel een hoger rendement uit: twintig versus veertien procent. Maar rendement van leergeld is op dit moment sowieso lastig te kwantificeren omdat de grote technologische veranderingen in de financiële wereld nog moeten plaatsvinden.

Foto: peter2010 (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond