Deel dit artikel
-

Europese markt voor handhelds groeit acht procent

De Europese markt voor mobiele toestellen zoals PDA's en Smartphones, is het afgelopen jaar met acht procent gegroeid. Palm is nog steeds de dominante leverancier. Uit het marktleiderschap zou blijken dat Europeanen een organiser nog het liefst gescheiden houden van hun mobiele telefoon. Dat concludeert onderzoeksbureau IDC.

De Europese markt voor 'handhelds' was in 2001 goed voor 2,7 miljoen apparaten, aldus IDC. Daarbij gaat het om verscheepte toestellen. IDC gaat er kennelijk van uit dat een toestel dat de fabriek heeft verlaten met zekerheid verkocht zal worden. Absolute marktleider met 34 procent is Palm. Het bedrijf werd in het derde kwartaal ingehaald door rivaal Nokia, maar wist in het vierde kwartaal sterk terug te komen. Volgens de onderzoekers kwam dit voor rekening van een prijsoffensief en een efficiënter voorraadbeheer.

Het marktleiderschap van Palm toont volgens IDC aan dat Europeanen nog steeds de voorkeur geven aan aparte mobiele telefoons en Personal Organisers. Nokia levert combinatietoestellen, maar deze zijn duidelijk minder in trek. Voornaamste reden is de grootte en de prijs, die hoger ligt dan de organisers van Palm. Het is nog maar de vraag hoe lang deze situatie blijft bestaan. Op jaarbasis blijkt dat Nokia 82 procent meer toestellen naar Europa verscheepte, terwijl Palm terugzakte met 28 procent. De opvallende groei van Nokia in het derde kwartaal kwam voor rekening van de 9210 Communicator en de Smartphone.

Een andere bedreiging voor Palm is de opkomst van Windows CE, het besturingssysteem van Microsoft voor mobiele toestellen. Het aantal toestellen dat Palm OS gebruikt is met veertig procent gedaald, ten gunste van Windows CE. Dit laatste systeem wordt gebruikt door Compaq en Hewlett Packard, die een marktaandeel hebben van respectievelijk zeventien en twaalf procent. Palm zelf is optimistischer over zijn marktaandeel. Zo zou 82 procent van alle handhelds die in november vorig jaar in de VS werden verkocht, draaien op het Palm besturingssyteem.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond