Deel dit artikel
-

Europese omzet Vodafone krimpt

De Europese resultaten zijn een rare lappendeken voor Vodafone. In het ene land wordt degelijke groei geboekt, in het andere daalt de omzet met tien procent. De algehele trend is een lichte daling.

In Europa boekte Vodafone in de drie maanden tot juli een omzetverlies van 1,6 procent. Dat komt vooral door sterk dalende resultaten in Italië (-7,7 procent) en Spanje (-10 procent) en zelfs een krimpje in Engeland (-0,8 procent). Nederland is een middenmoter met een groei van anderhalf procent. Duitsland houdt ook voor Vodafone de handel overeind, want daar stegen de verkoopcijfers met 4,2 procent.

Topman Vittorio Colao heeft een heldere verklaring voor de Europese krimp. Er zijn drie remmende factoren: prijsdruk door concurrentie, minder inkomsten uit gasten van andere buitenlandse operators en de algemene macro-economische zwakte. De Italiaan kan geen positief licht op de toekomst werpen.

Hij geeft enkel aan te blijven investeren in kwaliteit. Afgelopen drie maanden stak hij een miljard pond in de verbetering van zijn netwerken. In die strategie komen geen veranderingen, al worden er wel meer site sharing-contracten getekend. Dat houdt in dat telecombedrijven gezamenlijk de antennemasten gaan beheren en de investeringen delen.

De omzet uit mondiale telecomdiensten bedroeg in het tweede kwartaal 12,7 miljard euro. Tweederde daarvan, of 8,9 miljard euro, komt uit Europa.

Telecomdiensten bestaan uit drie onderdelen: spraak, sms en mobiel dataverkeer. Enkel in mobiel internet zit omzetgroei: plus 18,3 procent. De twee andere producten kampen in Europa met omzetverlies: spraak -9,1 procent en sms -1,2 procent.

De verkoop van mobiel internet is nu goed voor zeventien procent van de EU-omzet. Een jaar geleden was dat veertien procent.

In Europa heeft de helft van de abonnees een smartphone. De helft van de abonnementen is een bundel met daarin internet, telefonie en sms.

Vodafone Nederland meldt: ‘Vodafone boekte een operationele omzet van 469 miljoen euro, een daling van 1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig boekjaar. Het totale totaal aantal aansluitingen steeg naar ruim 5,3 miljoen, 3 procent meer dan in het eerste kwartaal van het vorige boekjaar.’

Deel dit bericht

1 Reacties

Marloes

Krimp zou niet moeten verbazen, de klantenservice is echt heel erg slecht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond