Deel dit artikel
-

Europese privacygroep kritisch op Google-overname Fitbit

De European Data Protection Board (EDPB), een adviesorgaan voor de Europese Commissie, uit zich kritisch op de geplande overname van Fitbit door Google. Dat zou te grote bedreigingen vormen voor de privacy van Europese burgers.

“De combinatie en verzameling van gevoelige persoonlijke data van Europese ingezetenen door een groot techbedrijf kan een zeer groot risico opleveren voor de privacy en databescherming”, aldus de EDPB in zijn verklaring.

De instantie is zeker niet de eerste die zijn twijfels laat horen over de geplande overname van Fitbit. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zou zich, volgens geruchten althans, ook in de zaak willen verdiepen. Formeel is er echter niets aangekondigd. Wat wel is aangekondigd is een onderzoek in Ierland naar de wijze waarop Google data verzamelt. De EU zou een vergelijkbaar onderzoek voorbereiden.

Google stelt in een reactie aan Techcrunch dat het Fitbit wil kopen om beter te worden in draagbare internetapparaten. Dat is inderdaad een concurrerende markt, maar waar Google zeker in Europa bijna het alleenrecht op heeft is het verzamelen én combineren van data uit een veelheid van bronnen. Dat zijn praktische zaken als Android, Maps en Search. Dat zijn verschillende vensters op iemands gedrag en intenties.

In november 2019 kondigde de techreus aan dat het 2,1 miljard dollar op tafel wil leggen voor de fabrikant van fitnesstrackers Fitbit.

Foto: janitors (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond