Deel dit artikel
-

Eurosport zendt virtuele profwiellerkoers uit

Eurosport en Global Cycling Network gaan live de professionele wielerkoers Tour for All uitzenden. De meerdaagse ronde wordt gereden in Zwift, een echte lijkende maar virtuele wereld voor ‘thuisfietsers’.

Vandaag begint de vijfdaagse ronde met een vlakke etappe rondom Innsbruck. De dag erna zitten de rijders in het Amerikaanse Richmond voor kasseien. Daarna gaan ze de bergen in. Allemaal virtueel, maar wel op een echte fiets met echte zweetdruppels en moordende concurrentie. De deelnemende teams zijn allemaal professionele rijders.

Bij de mannen zijn dat: Alpecin-Fenix, Bahrain-McLaren, CCC Team, Groupama FDJ, Israel Start-Up Nation, NTT, Pro Cycling Team, Rally Cycling, Team Cofidis, Mitchelton-SCOTT en EF Education First Pro Cycling. Bij de vrouwen: Boels Dolmans, Canyon//SRAM Racing, CCC-Liv, Drops, FDJ Nouvelle – Aquitaine, Futuroscope, Team Twenty20, Tibco en Rally Cycling.

Zojuist werd bekend dat ook Mathieu van der Poel aan de startstreep verschijnt.

De races worden gereden in Zwift, de ‘spelwereld’ waar amateurs en professionals vijftien euro per maand voor betalen om te kunnen gebruiken.

Eind 2018 haalde het Engelse bedrijf nog 120 miljoen dollar op bij investeerders voor groeiversnelling.

Zwift heeft software ontwikkeld waarmee renners indoor fietsen kunnen trainen. De beelden uit de virtuele wereld zijn te zien op tv maar ook telefoon of tablet. Natuurlijk zijn er ook data en visualisaties beschikbaar om de ontwikkeling te kwantificeren.

Met deze ‘spelwereld’ bedient het een breed publiek, variërend van hobbyisten tot profrenners. Elke beoefenaar van de e-sport betaalt maandelijks vijftien euro voor deelname. Dat zouden er honderdduizenden zijn. Naast fietsen wordt sinds enige tijd ook een wereld voor hardlopers geboden.

De uitzendingen zijn voor Eurosport een interessante testcasus van het uitzenden van professionele e-sport betreft. Het werpt vragen op over regie en commentaar, maar ook over het winnen en behouden van interesse bij wielerfans en sportkijkers. Partner Global Cycling Network is een online uitgever voor de wielrensport. Deze brengt juist een vakpubliek mee.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

(Bekijk video op Youtube)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond