Deel dit artikel
-

Extensie .NL verliest aan populariteit

De groei van het aantal domeinnamen van de Nederlandse extensie .nl neemt af. Domeinnamen van nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn daarentegen in opkomst. Dat blijkt uit het domeinnaamonderzoek dat is uitgevoerd door Hostnet.

De groeispurt die .nl voorheen doormaakte, neemt al sinds 2013 af. In dat jaar steeg het aantal domeinnamen nog met 5,3 procent (SIDN, 2019). Afgelopen jaar was dit slechts 1,3 procent. Weliswaar meer dan de 0,7 procent in 2018, maar .nl haalt niet meer het niveau van vroeger.

De populariteit van nieuwe extensies wordt mede veroorzaakt doordat (korte) domeinnamen bij de traditionele extensies, zoals .nl en .com, al bezet zijn.

In 2019 groeiden de nieuwe extensies gezamenlijk met 19,1 procent: .shop steeg met 3,9 procent vergeleken met 2018 (Ntldstats, 2019). De extensie .online groeide zelfs met 34,3 procent. De grootste winnaar is .fun met een toename van 212,8 procent.

De uitgevende instanties bieden de extensies vaak tegen een actieprijs aan of ze maken reclame om naamsbekendheid te genereren.

Deel dit bericht

3 Reacties

Seb

Niet zo vreemd natuurlijk, doordat er zoveel .nl domeinnamen vergeven zijn, wordt de kans zeer klein dat de naam die je wilt voor je bedrijf, nog beschikbaar is.

Jaap

Groei in procent zegt niet direct wat natuurlijk; van 10 naar 100 .fun domeinen maakt de groei in procent wel ‘leuk’ maar in echte cijfers is er niets aan.

Waarom staan niet de harde cijfers in het artikel genoemd?

Een groei van 1% kan in theorie nog altijd een hogere aantal nieuwe registraties van .nl betekenen dan 200% bij .fun.

bert

Simpel, er sluiten meer sites dan er nieuw bijkomen. Kijk op een willekeurige Wikipedia pagina bij de bronnen: helft is dode link.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond