Deel dit artikel
-

EZ: 4 miljoen euro voor technologie

Drie universiteiten krijgen van het ministerie van Economische Zaken vier miljoen euro voor het opzetten van een incubator voor technologiebedrijven. Het gaat om de Technische Universiteit Twente, de Vrije Universiteit van Amsterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vanaf april hebben universiteiten, hogescholen en andere publieke onderwijssinstellingen plannen ingediend bij Senter, dat namens het ministerie van Economische Zaken subsidieregelingen uitvoert. De Technische Universiteit Twente krijgt maximaal 760 duizend euro, de Vrije Universiteit van Amsterdam 1,2 miljoen euro en de Erasmus Universiteit Rotterdam 2,1 miljoen euro. De bijdragen zijn verstrekt vanuit de Subsidieregeling Infrastructuur Technostarters (SIT) die in het tweede kwartaal van dit jaar bekend is gemaakt. Dit fonds heeft een totaalbudget van veertig miljoen euro.

Het ministerie van Economische Zaken bekijkt momenteel hoe het beleid rond technostarters vereenvoudigd kan worden. Het grote aantal regelingen dient teruggebracht te worden, het ministerie sprak vorige week over "een woud aan regelingen". Op het gebied van innovatie alleen waren er al dertig verschillende regelingen. Minister Hogervorst van Economische Zaken zei vorige week: "Een dergelijk complex geheel aan kleine regelingen is voor het bedrijfsleven verwarrend en ontoegankelijk. Stroomlijning van het instrumentarium was dus hard nodig."

Het grote aantal regelingen wordt teruggebracht tot zes 'blokken', de regeling Technische Ontwikkelingsprojecten (TOP) wordt afgeschaft. De zes regelingen zijn voor fiscale stimulering van Research & Development (R&D) bij bedrijven (blok 1), technologische samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en kennisinstellingen en tussen bedrijven onderling (blok 2), technologische samenwerkingsprogramma's (3), kennisoverdracht (4), incubators en innovatieve starters (5) en scholing en employability (6).

Deel dit bericht

2 Reacties

Nathan Skwortsow

Een incubator opzetten met belastinggeld zodat de afstand tussen het bedrijfsleven en de academici wordt overbrugd. Vreemd. Laat ze dat geld liever steken in maatregelen die structureel bijdragen aan een betere academische omgeving: meer huisvesting voor studenten.

Sander Nubé

Allereerst moet ik zeggen dat ik bijzonder verheugd ben te vernemen dat er voldoende aandacht wordt besteed aan technologie. Wel moet ik bekennen dat mij niet geheel duidelijk is wat er precies tot de technologiebedrijven wordt gerekend en wat niet. Ook vind ik het leuk om te lezen dat de universiteit waaraan ik zelf studeer, Erasmus Universiteit, een niet onaanzienlijk bedrag heeft binnengehaald. De reactie van Nathan Skwortsow raakt naar mijn mening wel een erg belangrijk punt, namelijk de mate waarin het wenselijk is dat het bedrijfsleven wordt gekoppeld aan de academische wereld. Persoonlijk vind ik dat die koppeling gemaakt moet kunnen worden, maar wel moet er op worden toegezien dat de aangeboden vakken niet te veel worden bepaald door de marktvraag. Verder vind ik het een beetje jammer dat door Nathan Skwortsow wordt verwezen naar het besteden van belastinggeld aan betere huisvesting voor studenten. Dat is wel een belangrijk punt, maar doet naar mijn mening hier niet ter zake. Er is wel iets voor te zeggen als de bedoeling puur was om te kijken naar de verschillende aanwendingsmogelijkheden van belastinggelden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond