Deel dit artikel
-

Facebook lanceert mobiel advertentienetwerk

Facebook heeft vandaag op zijn ontwikkelaarsconferentie zijn langverwachte mobiele advertentienetwerk Audience Network aangekondigd. Er worden drie formaten aangeboden: native advertenties, standaard banners en interstitials (advertenties met sluitknop).

Audience Network gaat onder meer concurreren met MoPub van Twitter, AdMob en InMobi.  De lancering van de advertentiemarkplaats vindt plaats op de ontwikkelaarsconferentie in San Francisco omdat eveneens een advertentie API beschikbaar gesteld. Facebook begint met een beperkt aantal adverteerders, maar dat aantal wordt later uitgebreid. Banners en interstitials worden volgens IAB-normen aangeboden.

Facebook heeft zijn mobiele netwerk al in 2012 getest, maarbesloot zich eerst te concentreren op de verkoop van advertenties op de eigen website. Nu zijn de marktomstandigheden voor het sociale netwerk drastisch veranderd: advertenties voor smartphones en tablets brachten alleen in de laatste drie maanden van 2013 1,24 miljard dollar op, dat is al meer dan de helft van de totale advertentie-opbrengst.

Op de conferentie werd ook een nieuwe universele login gelanceerd. Gebruikers kunnen hun Facebookaccount voortaan gebruiken om anoniem een app uit te proberen zonder hun gegevens te delen. Ook kunnen gebruikers bepalen welke permissies een app krijgt, terwijl nu alleen de mogelijkheid wordt geboden om toestemming te geven of te weigeren. Volgens Mark Zuckerberg zijn gebruikers nu nog vaak angstig om hun gegevens zomaar vrij te geven.

Zuckerberg beloofde ontwikkelaars dat alle API’s minstens twee jaar worden ondersteund en bugs binnen 48 uur worden verholpen. Daartoe wordt een SLA (service level agreement) aangeboden. “We willen een wat stabielere werkomgeving bieden.”

Facebook kondigde ook prijsverlagingen aan voor zijn ontwikkelomgeving Parse. Veel van de diensten worden gratis. Zo kunnen apps dertig verzoeken per seconde verwerken. Parse werd een jaar geleden gekocht en biedt ontwikkelaars ook uitgebreide opslag- en analysemogelijkheden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond