Deel dit artikel
-

Facebook mag Belgische gebruikers niet langer zonder toestemming volgen

Facebook moet per direct stoppen met het volgen en registreren van het internetgebruik door Belgische gebruikers. Dat heeft de Brusselse kortgedingrechter vandaag beslist.

Het sociale netwerk krijgt 48 uur de tijd om de systemen aan te passen. Bij overtreding riskeert Facebook een dwangsom van 250.000 euro aan de Belgische Privacycommissie, die de zaak had aangekaart.

De Belgische Privacycommissie vond het ontoelaatbaar dat cookies van willekeurige bezoekers – gebruikers zonder Facebookprofiel die bijvoorbeeld bedrijfspagina’s bezoeken – twee jaar lang werden bewaard. Facebook kan deze cookies telkens opnieuw inlezen als de gebruiker op een andere Facebook-pagina komt.

Volgens de kortgedingrechter zijn dit persoonsgegevens, die alleen mogen gebruikt worden als de surfer daar ondubbelzinnig toestemming voor gegeven heeft.

Volgens de toezichthouder had Facebook ‘vier keer meer tijd gekregen om al dan niet in te stemmen met de nieuwe gebruiksvoorwaarden’. Het sociale netwerk vond dat het zich niets hoeft aan te trekken van landelijke privacywetgeving, omdat zij formeel in Ierland is gevestigd. Die houding is het bedrijf nu duur komen te staan.

Er is grote kans dat nu ook het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in actie zal komen tegen Facebook. Het trok dit voorjaar op het laatste moment een last onder dwangsom in tegen Facebook omdat het bedrijf alsnog gevraagde gegevens aanleverde. Ook het CBP doet onderzoek naar de privacyvoorwaarden van het bedrijf.

De Belgische Privacycommissie wil nu ook naar andere internetdiensten kijken, laat voorzitter Willem Debeuckelaere weten aan De Morgen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Z.Eur

250.000 euro is natuurlijk een lachertje voor Facebook. Nadat bedrag overgemaakt te hebben, daat Facebook vrolijk verder met wat ze al jaren doen.
Het toont des te meer aan je als nationale overheid weinig te willen hebt op het internet.

natascha

zinloos

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond