Deel dit artikel
-

Belgische privacycommissie dreigt met stappen tegen Facebook

De Belgische privacycommissie stapt naar de rechtbank als Facebook de aanbevelingen die de privacycommissie heeft geformuleerd blijft negeren. Net als het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens hebben de Belgen grote problemen met de privacyvoorwaarden van het sociale netwerk.

De privacycommissie maakte haar aanbevelingen aan Facebook vrijdag bekend. Facebook verwerkt volgens de commissie ‘heimelijk de persoonsgegevens van elke internetgebruiker die in contact komt met zijn producten of diensten. Er wordt géén toestemming gevraagd voor die ‘tracking and tracing’ en het gebruik van cookies, en er worden géén gerichte inlichtingen gegeven. De beschikbare informatie is vaag en laat eigenlijk ongeveer alles toe.’

Volgens de toezichthouder heeft Facebook ‘vier keer meer tijd gekregen om al dan niet in te stemmen met de nieuwe gebruiksvoorwaarden’, en dat nu binnen ‘weken’ maatregelen volgen. De Belgische privacycommissie hekelt in het bijzonder dat Facebook geen afdoende antwoorden geeft op haar vragen. ‘Alleen dit is reeds een inbreuk.’

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maakte vorige week bekend dat het Facebook een last onder dwangsom heeft opgelegd wegens het niet verstrekken van een deel van de informatie die het CBP in het kader van zijn onderzoek had gevraagd. Ook dat onderzoek richt zich op de privacyvoorwaarden van het bedrijf. Nu Facebook toch informatie heeft toegezegd, wordt de dwangsom opgeschort. Een rechtszaak die 20 mei zou dienen gaat niet door.

Facebook vindt dat het zich niets hoeft aan te trekken van landelijke privacywetgeving, omdat zij formeel in Ierland is gevestigd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond