Deel dit artikel
-

Facebook nachtmerrie voor Wal-Mart

Al snel nadat Wal-Mart een promotieprofiel opende op Facebook, hebben tegenstanders de site overgenomen. Discussies gaan over de lage lonen bij het bedrijf.

In augustus startte Wal-Mart een pagina op Facebook. Doel van de pagina: studenten stimuleren om aankopen te doen voor hun studentenkamer. De pagina kreeg de naam ‘Wal-Mart Roommate Style Match'.

Na enkele weken herinnert vrijwel niets op de pagina aan het oorspronkelijke doel. Bovenaan staan de door Wal-Mart geplaatste teksten en plaatjes, maar wie naar beneden scrollt, komt terecht in een ellenlange discussie met berichtjes van Facebook-gebruikers. De discussie wordt gedomineerd door tegenstanders van Wal-Mart. Zij hebben het vooral over de lage lonen die Wal-Mart betaalt aan haar werknemers.

Wal-Mart is de grootste particuliere werkgever in de Verenigde Staten. De salarissen bij het bedrijf zijn ongeveer twintig procent lager dan bij vergelijkbare bedrijven. Werknemers zijn er hun baan niet zeker als ze lid zijn van een vakbond. "Veel mensen zijn gedwongen om te werken bij Wal-Mart," schrijft iemand op het Wal-Mart profiel in Facebook. "Zij hebben geen keuze omdat de winkel waar ze eerst werkten, uit de markt is gedrukt door de komst van Wal-Mart."

Op de Facebook-site van Wal-Mart staan ondertussen bijna 400 berichtjes. Deze zijn vergelijkbaar met de krabbels bij Hyves. Bij Facebook kan iedereen berichten schrijven op ‘The Wall'. De berichten zijn zichtbaar voor alle Facebook-leden die het profiel bezoeken. "De grootste fout is dat Wal-Mart een Wall op haar profiel heeft geplaatst," reageert een gebruiker op Facebook.

Verschillende Nederlandse bedrijven hebben een pagina op Hyves, al dan niet door hen zelf opgezet. Grootste bedrijfs-Hyve is die van H&M, met meer dan honderdduizend leden. Deze Hyve is níet door het bedrijf, maar een ‘fan' opgezet.

Deel dit bericht

1 Reacties

Michel

"In augustus startte Facebook een pagina op Facebook. " Kleine typo lijkt met 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond