Deel dit artikel
-

Facebook is nu echt voor je ouders

Facebook dreigt te vergrijzen. Tieners en twintigers ruilen Facebook in voor andere diensten als Instagram en Tumblr. Het is Facebook zelf die de exodus vorige maand constateerde in zijn jaarverslag aan beurswaakhond SEC.

Ook Chief Financial Officer David Ebersman van Facebook stelde een dezer dagen vast dat Facebook tieners (en twintigers) steeds meer tijd besteden aan andere acvtiviteiten, zoals Instagram. Die applicatie mag dan van Facebook zelf zijn, de trend voorspelt niet veel goeds.

Instagram is een foto-app, maar kan ook worden gebruikt als chatapplicatie. En die combinatie lijkt aantrekkelijk voor inmiddels honderd miljoen maandelijkse (jonge) gebruikers. Het is als het ware een eigen cyberhangplek voor jongeren. Net als andere trendy diensten als Snapchat, Pheed en Tumblr. “Tieners zoeken plekken waar ze zich zelf kunnen zijn”, zegt Danah Boys, die voor Microsoft onderzoek doet naar sociale media.

De trend komt natuurlijk niet uit te lucht vallen. Facebook is vooral aantrekkelijk voor ouderen die vrienden of klasgenoten van vroeger op het spoor zijn gekomen; tieners die hun ouders en familie als vrienden moeten accepteren, voelen zich niet vrij meer. Ze haken niet af, maar doen nog zo weinig mogelijk met Facebook, zo blijkt uit gegevens van het sociale platform zelf.

Voor het eerst duiken nu ook wat concrete cijfers op, waarbij vooral de populariteit van Tumblr in de leeftijdsgroep van 13 tot 25 jaar opvalt. Daar kun je posten onder diverse identiteiten, terwijl op Facebook je echte naam moet gebruiken. Sommige onderzoekers noemen Tumblr het volgende Facebook.

De trend biedt misschien weer wat perspectief voor Hyves. Daar heeft bijna vier op de vijf 8- tot 18-jarigen een profiel. De TMG-dochter wil zich juist op de jongste doelgroep richten, met een bovengrens van vijftien jaar. Omgerekend zou ongeveer de helft van de Nederlandse jeugd het sociale netwerk nog regelmatig gebruiken.

Facebook staat nu voor de uitdaging om ook tieners weer actief te betrekken, want de verminderde activiteit schrikt ongetwijfeld adverteerders af. CFO Ebersman heeft het antwoord nog niet. Hij hoopt dat er ‘voldoende jonge mensen bij Facebook werken die de vinger aan de pols houden.’

 

Deel dit bericht

10 Reacties

CowboyTim

“Tieners zoeken plekken waar ze zich zelf kunnen zijn”, die zin slaat de spijker op zijn kop.

Omdat er nu ook oudere mensen op Facebook te vinden zijn en ook vrienden met je willen worden. Kunnen jongeren niet meer de dingen delen die ze eigenlijk zouden willen delen. Omdat ze zich bekeken voelen door oudere bekenden.

Bas van der Veeken

Die kunnen dan ook gemakkelijk Google+ gebruiken en het delen met hun jongeren circle.

Kjeld

@Bas van der Weeken Dit kun je met Facebook ook prima doen.
Maak gewoon een groep/list aan van je incrowd/matties/meuk delers en deel het alleen met hun

Dick

Het zogenaamde “Daddy on the dancefloor” effect. Wegwezen voor de jongelui. 😉

Lorette Laumans

Als marketeer is het belangrijk alle ontwikkelingen op de voet te volgen. Voor iedere doelgroep en doel is er een meest geschikte platform die je niet mag missen. Bijblijven zou ik zeggen!

Ireen Laarakker

Is dit een grafiekje van Nederlands social media gebruik? of wereldwijd?
Is Linkedin meegenomen?
Hoe zit het met de andere leeftijdsgroepen en de ontwikkeling? is er een stijging/daling?
Is Pinterest meegenomen? dat zou in de VS nummer 2 staan, en is voor mijn doelgroep (interieurstylisten) en product (design verlichting) denk ik belangrijker dan tieners die onderling de hele dag onzinnigheden uitwisselen.
Het klopt: bijblijven is belangrijk, maar deze grafiek zegt me niet zoveel.

Ed

Is FB ooit een platform geweest voor tieners dan? Is het niet van het beginaf aan de 25 – 45 groep die de bulk van gebruikers vormt.

Joosje

Jammer dat er zo zwart-wit gedacht wordt. Als je “ouder” wordt dan is gezegde vaak: je moet met je tijd mee gaan.
Maar als je dat daadwerkelijk doet dan is het ineens van “wat doe jij hier” ?? Klasseren heeft me nog nooit bevallen, mijn hele leven al niet, dus voor mij geen hokjes theorie. Als je niet met iemand vrienden wilt zijn op facebook dan doe je dat toch gewoon niet? Geef elkaar een beetje ruimte, kom op zeg…

Margo

Ik ben het met Joosje eens hoor. Mijn 3 zoons hebben ook facebook, 2 hebben mijzelf toegvoegd en de jongste van 20 wil dat niet. Nou even goeie vrienden/familieleden. En het meelezen is onzin, hier heeft iedereen zijn eigen account, en niemand leest iemand zijn berichten, we hebben allemaal onze eigen privacy.

Michael

Ik mis What’sApp! Dat is volgens mij de echte Facebook-killer. Het is al lang geen sms app meer. Het heeft een veel groter besloten karakter.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond