Deel dit artikel
-

Facebook springt met stip in top 10 Nederlandse sites

Profielensite Facebook wint snel aan populariteit in Nederland en eindigt met stip in de top 10 meest bezochte sites van Nederland.

Vorig jaar stond de profielensite nog op een onzichtbare positie, nummer 56. Het jaar 2010 lijkt echter het jaar waarin Nederland de site omarmt als tweede smoelenboek naast Hyves. Hyves staat overigens stabiel op de nummer drie-positie in de toplijst die onderzoeksbureau Multiscope vanochtend publiceerde.

In Duitsland legt de ‘lokale Hyves’ het af tegen Facebook. Het aantal geregistreerde gebruikers van de VZ-netwerken laat een licht dalende trend zien. De Amerikaanse site groeide bij onze oosterburen met 40 procent in afgelopen half jaar.

De Nederlandse top 10 bestaat voor de helft uit Nederlandse sites en voor de helft uit buitenlandse. Google bekleedt met zijn zoekmachine en videosite Youtube de hoogste posities. Marktplaats is onderweg om buiten de top 10 te vallen, want daalde van 6 naar 9.

Facebook heeft naar eigen zeggen 3,04 miljoen gebruikers van 18 jaar en ouder in Nederland. Volgens metingen van Socialbakers.com zijn het er in totaal iets meer: 3,41 miljoen. Zestig procent van die gebruikers is tussen de 18 en 35 jaar:

De Amerikaanse profielensite is van plan om volgend jaar een kantoor in Nederland te openen. Niettemin is de aanwezigheid van Facebook al goed te merken in Nederland. Nu.nl meldde eerder deze maand namelijk dat 3 procent van de verwijzingen naar de nieuwssite hun oorsprong op Facebook hebben. Dat zijn, omgerekend, 826.000 bezoeken per maand.

Foto: Boynton (cc)

Deel dit bericht

5 Reacties

Jochem Vroom

Hier zie ik wel een dalende lijn voor Hyves:   http://www.alexa.com/siteinfo/hyves.nl  Ook een 6de notering van 'detelefoongids' vind ik zelf opvallend, hier kan je namelijk ook zien dat deze site al tijden aan het dalen is en op Alexa als 45ste NL website wordt weergegeven. (zelf zou ik ze zoveel credits nog niet geven) En, nee Alexa is niet 100% betrouwbaar, maar wel veelal een goede indicatie, al helemaal bij (zeer) veel bezochte websites. Ach ja, al onderzoeken de laatste tijd 🙂

kees zegers

Raar lijstje… hoe komt dat tot stand? Ga naar Alexa en je ziet noteringen die veel meer in lijn van de verwachting liggen, toch vreemd dat er soms 20 plaatsen verschil is…

Hendrik-Jan

Het levert een leuk resultaat op om het bezoekgedrag van websites aan de hand van deze benchmark te onderzoeken. Ik heb het bekeken en ontdekte dat in 2000 heel veel providers bezocht werden. Nu zijn ze zo goed als verdwenen. Lees meer op mijn blog: http://hendrik-jandewit.blogspot.com/2010/12/10-jaar-websitebezoek-in-top-20.html

Renzo de Hoogen

De ranking geeft geen verklaringen voor stijgingen of dalingen. Maar kan en mag daar natuurlijk wel voor gebruikt worden. Omdat er net zo veel verwachtingen zijn als meningen en individuen is voor dit onderzoek een beproefde methodiek gehanteerd onder een groot panel welke representatief is opgebouwd voor de Nederlandse internet populatie. (naar geslacht, leeftijd, regio en inkomen –> voor methodiek zie kennisdocument op multiscope website http://bit.ly/fIoNiG ). Het surfgedrag van panelleden wordt, met hun goedkeuren, het hele jaar voor 100% gemonitord.

Renzo de Hoogen

Toevoeging op ranking: dit is een onderlinge verhouding. Een wereldkampioen schaatsen kan het volgende jaar met een snellere tijd toch slechts een zilveren plak halen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond