Deel dit artikel
-

Facebook verraadt geschiktheid sollicitanten

Een nieuw wapen kan worden ingezet voor de online werving van personeel: de analyse van iemands Facebook-profiel. Volgens een nieuwe studie van Old Dominion University verraadt dat profiel veel meer persoonlijkheidskenmerken dan we vermoeden.

De analyses werken volgens de onderzoekers zelfs beter dan een persoonlijkheidstest, onder meer omdat beter naar het verleden kan worden gekeken. De studie Incremental Validity of Social Media Ratings to Predict Job Performance keek naar de sociale profielen van 146 studenten die een baan kregen aangeboden. Via de profielen waren bijvoorbeeld emotionele instabiliteit of stabiliteit veel beter vast te stellen.

Onderzoekers aan de Amerikaanse universiteit van Northern Illinois kwamen in 2012 al tot een soortgelijke conclusie. Zij beoordeelden Facebook-gebruikers op de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken: nauwgezetheid, emotionele stabiliteit, openheid, extraversie en inschikkelijkheid. Belangstelling voor vakanties geeft bijvoorbeeld aan dat een kandidaat open staat voor nieuwe ervaringen. Het aantal vrienden is een indicatie voor extravertheid. Voorwaarde voor een goede analyse is overigens wel dat het profiel regelmatig wordt bijgewerkt.

Sociale media spelen al langere tijd belangrijke rol in de werving en selectie van personeel. Bedrijven gebruiken alle informatie die te vinden is over kandidaten. In Nederland en in andere landen zijn daaraan wel beperkingen gebonden. De Nederlandse NVP sollicicatiecode stelt dat de recruiter toestemming moet vragen als hij sociale profielen wil raadplegen. Amerikaanse bedrijven riskeren hoge boetes als zij een sollicitant afwijzen op grond van zijn seksuele voorkeur die uit sociale profielen kan  worden afgeleid.

Op Emerce eRecruitment vandaag in Amsterdam wordt een speciale sessie gewijd aan het veranderende landschap van social recruitment.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond