Deel dit artikel
-

Facebook wil basisdiensten internet gratis maken

Facebook wil met mobiele partners gratis internet gaan aanbieden in landen waar mobiel internet duur is. Slechts 2,7 miljard mensen hebben toegang tot internet en de groei gaat langzamer dan gedacht. Dat vertelde Mark Zuckerberg zojuist op het Mobile World Congress.

Onder de noemer Internet.org wil Zuckerberg daarom kijken of basisdiensten die niet al te veel bandbreedte vergen – zoals nieuws, weer, maar ook Facebook of WhatsApp – gratis aangeboden kunnen worden. Facebook werkt sinds eind 2013 samen met Samsung, Ericsson, Mediatek, Nokia, Opera en Qualcomm aan het ambitieuze project.

Volgens Zuckerberg zal Facebook hier voorlopig geen geld mee verdienen. “De advertentiemarkten in deze landen zijn niet zodanig dat we deze investering op termijn gaan terugverdienen. Maar daar gaat het ons niet om. De Raad van Bestuur van Facebook staat unaniem achter dit plan. Het is goed voor die landen en goed voor de economie.”

Ruim tachtig procent van de wereldbevolking heeft in principe al toegang tot mobiel internet. “Ik denk dat een ieder toegang zou moeten hebben tot basisdiensten als sociale netwerken en chat.” Een experiment in de Filippijnen heeft het succes al aangetoond.

Zuckerberg wil één miljard dollar uittrekken voor het plan. Zo moeten technieken worden ontwikkeld om de netwerkstructuur goedkoper te maken. “Een jaar geleden was het gemiddeld gebruik per persoon (op Facebook) nog veertien megabyte per dag, nu is dat nog maar twee megabyte, één megabyte moet haalbaar zijn.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Danny Mekic'

bye bye netneutraliteit

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond