Deel dit artikel
-

FIFA: geen limiet voor online publicatie WK-foto’s

Websites mogen alle foto's die komende zomer op het WK voetbal in Duitsland worden gemaakt direct publiceren. Eerder had de FIFA aangekondigd dat websites pas twee uur na afloop van een WK-wedstrijd een beperkt aantal foto's mochten publiceren. De FIFA is op dat besluit teruggekomen na protesten van een groep vooraanstaande internationale media.

Een ontmoeting tussen FIFA voorzitter Joseph Blatter en Timothy Balding, CEO van de World Associations of Newspapers (WAN), maakte een eind aan het conflict over de publicatierechten. Dat schrijft het Britse NMA.  Bij de WAN zijn grote nieuwsorganisaties als Associated Press (AP) en Reuters aangesloten.

In januari dreigde de WAN met een rechtszaak als de FIFA de publicatie van foto’s niet vrij zou geven. De restricties van de FIFA hielden onder meer in dat per wedstrijdhelft maximaal vijf foto’s op een nieuwssite mochten worden gepubliceerd en twee foto’s gedurende de beide helften van de verlenging. “De restricties die de FIFA oplegt, betekenen een beperking van de wijze waarop journalisten verslag kunnen doen van het WK Voetbal,” schreef de WAN in een verklaring. Ook beschuldigden de gemeenschappelijke internationale kranten de FIFA van het commercieel uitbuiten van het voetbalevenement.

De FIFA zei eerder dat de restricties nodig zijn om de rechten van haar commerciële partners te beschermen. Eén van die partners is Vodafone, dat als enige de rechten heeft verworven om televisiebeelden van het WK Voetbal in Duitsland in Nederland op de mobiele telefoon uit te zenden. Daarvoor tekende het bedrijf een contract met Infront Sports & Media, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de wereldwijde distributie van de uitzendrechten van de wereldkampioenschappen.

Volgens Dirk Visser, hoogleraar intellectuele eigendom aan de Rijksuniversiteit Leiden, is het toegestaan voor een organisatie als de FIFA om restricties op te leggen aan de pers.

“Iemand die een evenement organiseert kan daaraan contractuele voorwaarden stellen. Bij een zaak in de jaren tachtig, van de KNVB tegen de NOS, heeft de rechter besloten dat de organiserende partij in een stadion voorwaarden mag stellen aan wat de media doen.”
Visser geeft aan dat daarbij de vraag aan de orde kan komen wanneer de vrije nieuwsgaring in geding komt. Feitelijk bestaat er geen verschil tussen de voorwaarden die zijn verbonden aan het online of op papier publiceren, zegt Visser. “Het gaat slechts om een pragmatisch verschil.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond